Държавно предприятие отказа на Събев информация за 418 милиона лева платени на руска фирма

Кадър Община Варна

Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) отказва да предостави на принципала си – министъра на транспорта, информация за това как без обществена поръчка руската компания „Гидрострой“ е станала подизпълнител по проект на стойност 418 млн. лв. с ДДС. Това показва информация, предоставена от Николай Събев в рамките на парламентарния контрол, предаде Дневник.

През пролетта на 2020 г. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ възложи на 100% държавната търговска компания ТСВ удълбочаването на два плавателни канала в пристанище Варна.

Стойността на поръчката е 418 млн. лв. с ДДС. Това стана по една от т.нар. инхаус процедури (без обществена поръчка). Разследване на „Дневник“, което продължава и в момента, показа, че пак без обществена поръчка държавното дружество е наело подизпълнители, на които е платило 339 млн. лв. с ДДС.

На трети етап като краен изпълнител на проекта, но вече 

със секретен договор, е наета руската „Гидрострой“

В продължение на две години и независимо от смяната през това време на две редовни и две служебни правителства, договорите, сключени с подизпълнителите по проекта, са пазени в дълбока тайна въпреки неколкократни съдебни произнасяния в полза на публикуването им.

Продължение в https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/03/24/4328085_durjavno_predpriiatie_otkazva_na_principala_si/