Огнян Дъскарев: Окупацията на Киев е парлама, Путин цели да превземе този украински град, а после…

Огнян Дъскарев е много по-информиран за това, което става в САЩ, от много самозвани български анализатори. Никога не е крил симпатиите си към Републиканската партия в САЩ.


Огнян Дъскарев

Именно заради това той направи коментар на войната в Украйна и за големия скандал със сина на президента Байдън, свързан с украински проруски олигарх.

„САЩ си отрязаха пътя за преговори с Кремъл“, категоричен е той.

Ето какво каза Огнян Дъскарев в интервю за „Труд“:

– Твоят коментар за войната в Украйна? Какви са амбициите на Путин, докъде ще стигне той? Как гледа Америка на тази война?
– Много военни специалисти се изказаха по повод тази брутална и жестока война, която води Кремъл против Украйна абсолютно непредизвикана. Не съм военен специалист, но ми се струва, че ако започнат много тежки битки в Одеса, т. е. в Южна Украйна, това означава, че войната ще се задълбочи и няма скоро да й се види краят.

Защото така или иначе Путин вече взе Донбас, както и Крим преди 8 години и най-вероятно ще иска да установи сухопътен коридор между Крим и Донбас и така ще ги свърже, защото ще превземе и Мариупол, макар и с цената на много големи жертви. Но ако започнат битки в Одеса, това означава, че Путин се е насочил натам, за да отнеме фактически на Украйна излаза на море. Това ще бъде ужасно, защото около 70 процента от украинския износ се извършва по море. Но има един психологически момент около Одеса.

– Какъв е той според теб?
– Това е една перла, един изключително красив град, свързан и с руската, и с украинската история. Разбира се, той си е украински град, но ако там започнат тежки битки, те ще го превърнат в гробище, а това ще се отрази много тежко на руснаците поради това, че Одеса е много голяма част от тяхната култура.

– Но руснаците превърнаха в гробище Харков…
– Да, това е бившата столица на Украйна. Четох едни сведения, че около 700 жилищни блока са били разрушени в Харков. А уж руснаците не атакували цивилни цели. В процеса на тази война бяха извършени много тежки военни престъпления, за които този, който е отговорен, се надявам да си плати.

– Според теб може ли Путин да настъпи на Запад?
– В Западна Украйна според мен не. Не знам точно какво ще реши да прави с Киев, но ми се струва, че действията срещу Киев са, така да се каже, за парлама, за отвличане на вниманието и на силите на украинската армия. Не мисля, че Путин има намерение да взима Киев. Този огромен град ще се превърне в една огромна крепост и това според мен не му влиза в намеренията.

– Президентът Байдън нарече Путин военнопрестъпник. Как ще се отрази това на руско-американските отношения, войната все някога ще свърши?
– Според мен Байдън беше прав. Но преди него Сенатът на САЩ единодушно – от сто сенатори сто гласуваха Путин да бъде обявен за военнопрестъпник. Мисля си, че по този начин САЩ си отрязаха пътя за евентуални все пак преговори с Путин, с Кремъл.

Защото след войната – аз мисля, че Путин ще остане – забележете Германия, Франция, Израел – са доста внимателни в това отношение. Те си говорят с Путин и се опитват да постигнат някакъв мир. Но в Америка има много интересни събития, за които западните медии мълчат…

– Кажи ги на читателите!
– На 16 март т. г. в „Ню Йорк Таймс“, който е пътеводната звезда на всички леви сили по целия свят и най-вече в Западна Европа и САЩ, пък и в България, се появи една много любопитна статия. В нея се признава, че всичко, което се намира в прословутия лаптоп на сина на Джо Байдън – Хънтър Байдън – е самата истина. Фактът, че това се признава от такава голяма лява медия, е поразителен, макар и със 17 месеца закъснение. В този лаптоп се намират материали за тежката корупция на сина на президента на САЩ.

От статията в „Ню Йорк Таймс“ става ясно, че Хънтър Байдън е получил около 4 милиона долара от проруския украински олигарх Никола Злочевски, който е собственик на украинската фирма за енергия „Буризма“. Той беше министър в кабинета на проруския президент на Украйна Янукович. И в тази статия на „Ню Йорк Таймс“ се споменава нещо много любопитно. На 14 февруари 2014 година Елена Батурина, голям и много значителен руски олигарх, вдовица на покойния московски кмет Юрий Лужков, също така олигарх, превежда на фирмата на Хънтър Байдън три и половина милиона долара.

А преди десетина дни президентът Байдън наложи много тежки санкции – и с пълно право, разбира се, на няколко големи руски олигарси, много близки до Путин. Но странно защо, или пък не е странно изобщо, той не наложи никакви санкции на Елена Батурина, която също е много близка на Путин. Това много хубаво трябва да се знае.

– Нека припомним, че през 2014 година Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ…
– Да, и той е отговорник, назначен от президента Обама, за Украйна. И от него зависят парите, които САЩ ще дадат на Украйна, която след Майдана през февруари 2014 година беше в много тежко състояние. И по едно много любопитно съвпадение синът на вицепрезидента на САЩ Хънтър Байдън изведнъж става член на борда на фирмата „Буризма“ с 83 333 долара месечна заплата, за да не прави нищо. Защото той няма никакъв опит в енергетиката. Сега заменете Хънтър Байдън с Доналд Тръмп – младши и си представете световната левичарска вакханалия, която щеше да залее Западна Европа, САЩ, както и България. Но за Хънтър Байдън – нищо.

– Ако Тръмп беше президент на САЩ щеше ли да се стигне до тази война?
– В историята няма „Ако“. Каквото е станало, е станало. Но ако действително Тръмп беше останал президент, мисля, че Путин не би се осмелил да нападне, защото Тръмп беше доста непредсказуем като президент, което не е от най-добрите качества на един президент, но в случая проработи. Вие знаете, че Крим беше превзет незаконно от Кремъл, когато президент беше Обама, а вицепрезидент беше Байдън.

Но при Тръмп нищо подобно не се случи. Просто Путин си мируваше. Сега Путин добре разбира, че няма кой да го спре. Нито Америка, нито Западна Европа ще се сражават заради Украйна. Това, което окуражи Путин, е слабият президент на САЩ. Ако Тръмп беше президент, това се съмнявам, че щеше да се случи.

– Но според западни медии Путин и Тръмп са били в доста приятелски отношения?
– Тук виждам тежко логическо противоречие. Около три години и половина се говореше за тази абсолютно фалшива руска връзка на Тръмп с Путин, че Путин едва ли не го направил президент. Ако това беше вярно, Путин щеше да нападне Украйна още при Тръмп. Освен това разследването на специалния прокурор Мълър, което продължи повече от две години и струва над 40 млн. долара на американските данъкоплатци, доказа че няма нищо общо между Тръмп и хората му с Кремъл.

– Ти следиш българската позиция към конфликта в Украйна, какво е мнението ти?
– Преди да дойде американският военен министър в България и от това, което видях, говорих и с доста обикновени хора… Всички казаха едно и също – че за България не е добре да се намесва във войната, защото ставаме мишена. Това е мнението на повечето българи. Аз обаче не мисля така. Попадна ми една графика, която е много любопитна.

Тя е за страните, които до този момент са дали военна помощ на Украйна и не са станали мишена на Кремъл. Де факто почти всички страни от НАТО са дали военна помощ, само ние не го направихме. Май сме единствени. На мен ми се струва, че би трябвало да помагаме повече. Защото случващото се е нечувано – в 2022 г. да имаме война в Европа.

– Смяташ ли, че Путин би се осмелил да нападне натовска държава?
– Мисля, че не. Той каза, че привел в готовност бойните ядрени оръжия, но мисля, че това е блъф. Според мен няма да го направи.

– Готов ли е Зеленски на компромиси, за да се сключи мир?
– Той вече два или три пъти каза, че е готов да приеме Украйна да е неутрална, т. е. да не е член на НАТО. Няколко пъти иска пряко да говори с Путин, но във вторник каза, че всички условия трябва да бъдат одобрени с референдум в Украйна. Мисля, че ще направи отстъпка по отношение на неутралитета. Другото, което искат от него, е да признае, че Крим е част от руската федерация и да им даде официално Донбас – това е голям препъникамък.

– Според теб тези 13,6 млрд. долара помощ за Украйна, които одобри Конгресът на САЩ, къде ще отидат?
– Това е безвъзмездна, огромна помощ към Украйна. Надявам се, че няма да отидат по нечии джобове, защото там за нещастие има доста лош опит. Конгресът даде тази сума за възстановяване на страната. Това е подарък.

– Аз си спомням, преди 20 години, като бях в САЩ, имаше обсъждане в Конгреса за помощ на Русия, дори ни заведоха да слушаме. Те не приеха да дадат тази помощ, казаха: Защо да я даваме, да отиде в джобовете на олигарсите. Има ли такива опасения?
– Какво да кажа? Това, което Путин направи, след 11 септември, не се e случвало – да се обединят републиканци и демократи. В Америка има огромно разделение между леви и десни. Но що се отнася до войната и до средствата, които бяха гласувани за Украйна, и леви, и десни бяха „за“.

Америка в момента е в доста силно изпитание – в Европа има война, а САЩ са основният член на НАТО и гарант на мира. Много демократи очакваха, че рейтингът на Байдън ще се вдигне, но това не се случи. В момента неодобрението към него е двуцифрено – 13,5%, и това е средна цифра от 7-те най-големи социологически фирми. Така че това не му помогна. Защото всичко друго, което прави той, е катастрофа.

– Ще направиш ли прогноза за изборите през ноември – за двете камари на Конгреса в САЩ?
– След това, което се случи в Афганистан, когато САЩ при Байдън изоставиха в ръцете на врага оръжия, съвсем нови, за 82,9 млрд. долара, след тази инфлация от 7,9%, която е в момента и е най-висока от 1982 г., и след другото голямо нахлуване, на което никой не обръща внимание – Байдън отвори южната граница и оттам нахлуха повече от два милиона и триста хиляди незаконни мигранти с всички ужасни последствия от това, аз мисля, че Байдън ще загуби. Т. е. неговата партия ще загуби, и то много тежко.

– Какви са настроенията към Тръмп, има ли носталгия към неговото президентстване?
– Мисля, че има носталгия сред неговите привърженици. Това, което прави той в момента, е много разумно – обикаля страната и си избира свои хора за двете камари на Конгреса, на които се доверява, не знам дали няма да го предадат, както го предадоха много хора по време на неговия президентски мандат. В момента Тръмп се подкрепя от около 85-90% от републиканците, което е огромен процент. Това значи, че американската десница подкрепя Тръмп, както всъщност винаги го е подкрепяла. На тях той им липсва, но не и на другата половина от Америка.

Кой е Огнян Дъскарев?
Той е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги, между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние живите” от Айн Рандт. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020).