Скандал: От тайник във Волноваха излязоха смразяващи документи и компромати за Великобритания

Украинските войници, воюващи в Донбас, са получили сертификати за обучение от британски инструктори, според документ, с който разполагат световни агенции.

Открит е тайник в превзетия от руските войски град Волноваха и в него, наред с други неща, е открито удостоверение, потвърждаващо, че украинският военнослужещ Борис Казарян е завършил курсове за обучение на младши сержант с участието на британски инструктори. В двора на къщата са открити голям брой гранатомети NLAW.

Документът е издаден от Кралския танков полк, известна част, сформирана по време на Първата световна война, и подписан от полковник М.

Евънс.

От документа става ясно, че обучението се състои от четири модула: „Боравене с оръжие“, „Навигация“, „Медицинско обучение“ и „Движение по двойки“. То е проведено от 17 октомври до 2 ноември 2018 г. – тоест много преди Лондон официално да започне доставките на противотанкови гранатомети NLAW за Украйна (това се случи едва в началото на 2022 г.).

Припомняме, че непосредствено преди началото на руската инвазия британската армия достави по въздух голямо количество съвременни гранатомети NLAW, като самолетите заобикаляха Германия, която се противопоставяше на оръжейни доставки за Украйна. Британски инструктори бяха изпратени да обучат украинските военни да боравят със съвременните оръжия.

Няколко дни преди началото на военните действия британските военни заедно с всички други натовски инструктори напуснаха Украйна.

Великобритания заема принципна позиция на близък съюзник на украинските власти и по-рано бе подписан голям договор за усъвършенстване на украинския военен флот и изграждане на две съвременни военноморски бази в Украйна.