Проф. Витанов: Ще има свирепи сражения след падането на този украински град! Там ще се реши съдбата на…

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията в България за 24 март 2022. Освен това експертър говори и за военните действия на Русия в Украйна. Той поясни, че „както винаги, първо – пандемията, после – войната“.

„Днес е ден четвърти на двуседмичното спиране на даването на прогнози от моя страна. Ще ви разказвам само текущата ситуация. Нека и други прогнозисти да се изявят.

Някои от вас искат по-разширен анализ за войната. Нямам толкова време, има и друга работа, която няма кой да ми я свърши.

Юрдечета, отстъпил съм ви полето на прогнозите за две седмици. Използвайте времето да ме изместите като правите по-добри прогнози от мен. С крякане от локвите какъв съм грозен и тъп няма да стане. Няма да стане и с това да се опитвате да ми приписвате прогнози, които не съм правил. Да ви видя прогнозите за пандемията.

Рецензенти мои от Ганковото кафене. Хайде, де, набийте в земята разбиращия от всичко Витанов. С писане на рецензии как Витанов се правил, че от всичко разбира, как бил нарцис и тъй нататък, няма да стане. Народът чете прогнозите на Витанов и той решава дали Витанов разбира или не и колко разбира.

Давайте прогнози, та народът да види вие колко разбирате. Иначе ще излезе, че приказките ви са без покритие. И ще ви остане само да се гледате в поточето и да въздишате, колко сте красиви.

Ако забелязвате, в легендата не става дума за ум, а за красота. Юнакът въздишал колко е красив, не колко е умен. Е, аз съм грозен, не мога дас е меря с него. Мерете се вие. И давайте прогнозите, че то не остана много време. Току виж, пак не сте успели да изместите Витанов, какво ще правите тогава?

Хайде, давайте, има още 10 дни. Измествайте Витанов.

Стига сте си губили времето в крякане и вой срещу луната.

Ситуацията с пандемията днес.

1. Базовото репродуктивно число – и днес е 0.98. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре. Здравната система продължава да се разтоварва. „Хари Сердън“ е стабилен. Това е констатацията. Какво ще става оттук нататък ще ви кажат юрдечетата и великите рацензенти от Ганковото кафене. Чакаме ги още 10 дни и след това ще ви кажа аз.

2. Няма суперпожар. Ами няма, какво да правим сега. Няма.

Пусто, веднъж да бях казал, че ще има суперпожар през последните 5 месеца, че да има за какво да крякате. А аз тъпанарят, нито веднъж не го казах. Сега за 1500 случая на ден ви говоря. Между другото, колко са днес?

Пак да напомня. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справим с модифицирания Омикрон е много голяма. Като угасим дифузното разпространение, модифицираният Омикрон ще трябва да го подпали. А дали ще го подпали, ще ви кажат красивите пернати юрдечета и суперкапацитетите от Ганковото кафене. И аз, ама след 10 дни.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.
Ами няма. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос. Така ли ще се задържи? Кой са знае.

Е, простият Витанов сигурно знае, но ще си трае още 10 дни. Хайде, бе юрдечета, просто е. Щом зловещият Витанов се гаргари с вас, значи здравната система е настроена така, че да няма проблеми с леглата, въпреки, че леглата за Ковид пациенти непрекъснато се съкращават. Ей ви оптимизация в действие. Ще сбърка ли здравната система при оптимизацията. Хайде, прогнозирайте. Ще сбърка разбира, се, как няма да сбърка, той Витанов от математика какво разбира. И думата оптимизация ей сега я прочете във Википедия.

4. Да няма тотален локдаун. Има ли – няма. Ще има ли, ще ви кажат юрдечетата и рензентите. Просто е – само трябва да се сетят какви го разправяше тъпанарят Витанов през последните 5 месеца и веднага ще изкарат желязна прогноза. Хайде, бе, използвайте това, което е казвал Витанов за да направите прогноза и да изместите Витанов.

5. Смъртността – полекичка спада. Както бе прогнозирано.
Тука какво – скука, смъртността падала. Я пернете една прогноза как смъртността ще скочи до небесата, я обвинете Витанов за високата смъртност, като забравите какво каза той преди 2 години след интервюто Мутафчийски-Бенатова. Давайте, да-а-а-а, Витанове не само грозен, прост и глупав, не само нищо не разбира от математикка, ами ни е и винавен за високата смъртност. То-о-о-чно тъй ще е.

6. Украинците и пандемията – пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница – до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

Пишете, че имало много болни от ковид украинци у нас. Има. Въпросът е да не обърнат тренда на спад на заболеваемостта. Ще го обърнат ли? Не знам, юрдечетата и рецензентите ще ви кажат. Ако имат неврони в главата си и успеят да ги активират може и да се сетят да гледат дали броят на влизащите у нас украинци надвишава 3500 на ден или не. И веднага ще избапат желязна прогноза.

Но нищо няма да избарат. Виж да окрякат и рецензия да напишат как Витанов нищо не разбира, могат.

7. И тъй – социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий „Хари Селдън“. Нещата са под контрол. Юрдечетата и резцензентите от Ганковото кафене ще ви осветлят ще напусне ли системата траекторията или ще продължи по нея.

Хайде, бе, какво щестане в следващите 10 дни. Нали лесно се правеха прогнози, нали и вие можете да го кажете. Ха, кажете сега, след като Витанов нищо не казва, че да кажете, че това и вие сте можели да го кажете.

8. Картите. Понеже няма да правя прогнози, две седмици ще караме без картата за прогнозната 14 дневна заболеваемост.

На картата на риска ситуацията покрай гръцката граница е добра днес. Спокойствие значи. Знаете защо я следя.

Чакам картите от Ганковото кафене и от локвите пред него. Ще има ли картичка или ще пишем как витанов оцветява карта с боички. Ха оцветете и вие нещо де. То е лесно бе – пляс, пляс из локвата, драс-драс, на масата в Ганковото кафене и готово. как тъй величия като вас вече 4 дни ни държат без карти.

Сега за войната. Тук вече по-сериозно и с прогнози.

За войната не съм казал, че няма да правя прогнози.

1. Какво писах – войната няма да е кратка. Писах ви за 3 месеца. И още – оценка за 45 000 убити руски войници.

Нали това писах. И ето – месец 1, украинската пропаганда говори за 15 000 руснаци. Сещаме се за Бисмарк и лъжите покрай войната и заключаваме, че Витанов е надценил възможностите на украинската армия – ако го карат така, няма да могат да убият 45 000 руснаци за 3 месеца. Излиза, че съм очаквал повече от украинската армия.

Процесите, свързани с техническото и психическото пречупване вървят с пълна сила.

2. Техническото пречупване.

Срокове – вчера ви накарах да сметнете нещо и отговорът е 3 седмици. След 3 седмици, ако няма големи оръжейни доставки от запад, украинската армия ще е технически пречупена и каквото остане боеспособно ще е на западния бряг на Днепър или обкръжено в Харков и Днепропетровск (който никак не е малък град).

3. Психическото пречупване.
Тук става интересно. Мариупол е практически превзет. Тежък психически удар. Трябва да се компансира. Как? Със съобщения за успехи покрай Киев и Николаев. Тук се сещаме за Бисмарк, лъжите и войната и чакаме да видим. Щото то и .

Ами руснаците, те не послъгват ли бе Витанов. Послъгват и те послъгват. Няма спор тука. Затова Витанов гледа само потвърдени данни.

4. По фронтовете. Основното тук е, че фронтовата линия е много дълга и руснаците ще се опитат да я скъсят, за да могат да концентрират повече технически средства на единица дължина от фронта. Плочка едно от доминото – Мариупол. Какво писа Витанов – едните няма да се предадат, другите ще сринат града. Тая плочка се е засилила да падне и ще падне.

Плочка 2 от доминото – украинската групировка покрай Краматорск. Тая дето сега трябваше да е нападнала Донбас. 70 000 човека. не е малко – това е 2 пъти личният състав на текущата българска армия и доста по-добре въоръжена. Хич няма да е лесно да се разпарчедоса. 1 месец може да има боеве там. То почва да прилича на Курската дъга, само дето дъгата е обърната и опасността украинската групировка за бъде заклещена, е съвсем реална.

Защо украинците не отстъпват. Защото руснаците ще скъсят много фронта и техническото им преимущество ще почне бързо да топи украинската армия. Тъй, че, очакванията са за свирепи сражения там след падането на Мариупол. Там ще се реши съдбата на Харков. Както между другото стана и при Курската дъга през 1943 г.

Това е положението. Бавно и безмилостно идва моментът, в който количествените изменения ще преминат в качествени.

Интерпретирайте си го както искате. Лейте чувства каквито искате. Не тук обаче. Тук е място за технически анализ.

За да е ясно какво става. А как ще го гарнирате с чувства, вече си е ваша работа. По добре, вместо да крякате, идете се запишете добровлци. Като ви гледам колко сте крякащите и пишещите рецензии за Витанов, ще има за 2-3 корпуса и руската армия ще изпита затруднения. То има за 2-3 корпуса, но доброволци ще идат двама – трима. Ще громим руснаците във Фейсбук. А ако не дай си боже, стигнат дотук, първи ще се наведем да им служим. И ще им кажем да арестуват Витанов, разбира се. Щото бил казал, че и те послъгват. Тъй, де, знаем се.

Хайде стига за днес.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа в личния си фейсбук проф. Витанов.