Заплита се мистерията с Шойгу и Герасимов, източници от Пентагона с шокиращи разкрития

Пентагонът съобщи, че през последните 7-10 дни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и началникът на щаба Марк Мили многократно са се опитвали да се свържат с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

За това пише „Вашингтон пост“.

Руското военно ръководство обаче не отговаря. Горещата линия за комуникация, специално създадена за разрешаване на евентуални конфликти във въздушното пространство, все още не е използвана по предназначение.

„Трябва да избягваме сценарий, при който НАТО и Русия воюват, защото висшето ръководство не може да вдигне телефона и да си обясни какво се случва“, каза пенсионираният адмирал Джеймс Ставридис, който беше върховен главнокомандващ на съюзническите съюзи на НАТО от 2009 г. до 2013г.

В САЩ допускат две версии: Шойгу и Герасимов са били отстранени поради провала на „специалната операция“ в Украйна или Руската федерация умишлено не осъществява контакт с Америка, което може да доведе до пряк сблъсък на двете държави.

Тъй като неуспехите на Русия на бойното поле стават все по-очевидни, американските служители са загрижени, че руският президент Владимир Путин може да промени траекторията на войната. Ако се използват по-опасни оръжия и тактики, рисковете от по-широк конфликт се увеличават.

„Кошмарен сценарий може да бъде удар с руска ракета или щурмова авиация на команден пункт на САЩ на полско-украинската граница. Местният командир може да реагира незабавно, мислейки, че това събитие е началото на пълномащабна офанзива. Това може да доведе до бърза и необратима ескалация, включително потенциална употреба на ядрени оръжия“, каза Ставридис.

Той уточни, че като главнокомандващ на Алианса е можел да се обади на руския си колега по всяко време, и дори „понякога е правил това по няколко няколко пъти, за да изясни конкретна ситуация и да намали напрежението“.

Изчезването на Шойгу: какво е известно

Както съобщи, руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов изчезнаха от публичното пространство от 11 март, което беше забелязано от журналисти от независими руски медии.

Появиха се слухове, че Герасимов вероятно е под домашен арест и се чака удобен момент това да се обяви. В обкръжението на Шойгу се говори, че той не е добре – има проблеми със сърцето, съобщи независимата медия „Агентство“, като се позовава на познат на министъра.

На 24 март руският президент Владимир Путин проведе оперативна среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на страната.

На въпрос на журналисти какво е здравословното състояние на Шойгу, тъй като се говори, че той не е добре – има проблеми със сърцето, прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков ги посъветва да се обърнат към пресцентъра на военното ведомство.