Лукашенко: Ето това действие на НАТО ще доведе до Трета световна война

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че предложението на Полша за изпращане на западен мироопазващ контингент в Украйна ще доведе до Трета световна война. Думите на белоруския лидер са цитирани от чуждестранни агенции, предава Стандарт.

„Виждате ли, тези поляци, те са луди, те вече предлагат … този е поканен отвъд океана и започват да го навиват (Лукашенко говори за американския президент Джо Байдън – бел. ред): Хайде да създадем мироопазващи сили от 100 хиляди души и да го вкараме през Лвов в Украйна“, каза Лукашенко.

„Разбирате ли, че това е Трета световна война? И мислите ли, че ще останем настрана бели и пухкави?“

Според Лукашенко ситуацията е много сериозна и напрегната. „Просто ще ни стъпчат с ботуш с този Ваш (мек) характер, няма да имаме време дори да скръцнем“, отбеляза Лукашенко.

„Или мислите, че пак ще тичам напред с автомата? Не, момчета. Ако искате за да имате държава, трябва да се вкопчите в нея със зъби и да се държите. По-добре без автомат, така че положението е много сериозно, много напрегнато, трябва да видим и разберем това.“

По-рано Варшава инициира изпращането на мироопазваща мисия на НАТО в западните региони на Украйна. Полският президент Анджей Дуда планираше да представи предложението си на президента на САЩ Джо Байдън на следващата среща на върха на НАТО.

Президентът на Украйна Зеленски ще повтори твърденията си, че Русия „иска да отиде по-далеч“ и ще нападне балтийските държави и Полша.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ