Извънредно! Ново земетресение във Фукушима

Земетресение с магнитуд 5,1 е регистрирано в Тихия океан близо до префектура Фукушима, съобщи метеорологичният щаб на Япония.
Епицентърът е на дълбочина 50 километра.

Трусове са усетени в 16 префектури.

За сега не е обявена заплаха за цунами.

Блиц припомня, че миналия четвъртък в същия район имаше силно земетресение с магнитуд 7,3.

Огнището лежеше на дълбочина 60 километра. Обявена бе заплаха от цунами. Трима души загинаха, а около 200 бяха ранени. В редица райони на север и североизток от остров Хоншу имаше прекъсвания на тока.

Припомняме, че именно в района на Фукушима преди повече от 10 години се случи тежко земетресение, предизвикало цунами и най-голямата ядрена катастрофа след аварията в Чернобил.

Земетресението с магнитут от 9 по скалата на Рихтер предизвика цунами, което удари североизточното крайбрежие на Япония. Близо 20 хил. души изгубиха живота си или изчезнаха безследно, а ядрената централа Fukushima Dai-ichi на оператора TEPCO аварира. Повече от 160 хил. души се изселиха от района заради радиацията.

Правителството на Япония похарчи около 300 млрд. долара за възстановяване на разрушения от цунами регион Тохоку, но районите около централата във Фукушима все още не са възстановени от бедствието. Заради притеснения от радиация много хора продължават да напускат региона и да се преместват другаде в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ