Шанс за мир! За пръв път такава голяма отстъпка! Ето какво предложи Зеленски

По думите на украинския президент това е компромис за всички, очаква се отговорът на Кремъл

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае да не търси членство в НАТО в замяна на това Русия да се съгласи на прекратяване на огъня и изтегляне на войските си, съобщава „Асошиейтед прес“.

„Това е компромис за всички – за Запада, който не знае какво да прави с нас по отношение на НАТО, за Украйна, която гарантира сигурността си, и за Русия, която не иска да продължи разширяването на НАТО“, обобщи той пред местен телевизионен канал.

По-рано украинският държавен глава предложи конфликтът с Русия да бъде решен на национален референдум.

„Всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, ще трябва да бъдат гласувани от украинците на референдум.

Отговорът е много прост.

Всички вече разбираме. Не сме приети (в НАТО – бел. ред.), защото се страхуват от Русия. Това е всичко. И трябва да се успокоим, да кажем „Добре, други гаранции за сигурност“, заяви той, цитиран от „Ройтерс“.

Според него по този начин въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

Зеленски обясни, че въпросите, които могат да бъдат повдигнати на евентуален референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от руските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от държави в замяна на членство в НАТО.

„Обясних на всички преговарящи групи – когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние няма къде да ходим, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да отговорят на определени формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия разговор и разбирателство между Украйна и Русия“, коментира той.

Към момента няма позиция относно думите му от страна на канцеларията на Путин.