Журналист: Бившите управлящи, които сега се изкарват жертви, трябва да си понесат отговорността за далаверите

Важно е, че темата с непостъпилите повече от половин милиард лева в хазната отново излезе в обществото, така че би могло да се търси оправдание за действията на МВР, защото нежеланието на прокуратурата да извърши проверка по показанията на Васил Божков е вземане на страна и това е страната на бившите управляващи.

Това заяви в ефира на „Лице в лице“ по bTV журналистът Йово Николов във връзка с ареста на Борисов.

По думите му това, което иска да направи сегашното правителство, е да потърси сметка за „гигантските разхищения“ на предишната власт в продължение на 12 години.

Обществото очаква правда от 30 години.

Получава правосъдие, което обаче не работи, затова продължава да чака правда. Нещо трябва да се счупи в този модел, посочи Николов.

Той подчерта, че за първи път имаме арест на бивш премиер и припомни, че досега по време на всички предизборни кампании само се е говорело как щяло да се търси сметка от предишното управление за кражбите им, но нищо не се правело по въпроса.

,,Така че това е нещо ново, което е важно да се отбележи“, каза той.

По думите му е станало прекалено видно и ясно, че прокуратурата не търси правдата, не търси виновните, а е заела страна.

Тези прокурори ги заболяха краката да обикалят студиата, само и само да докажат, че процедурата е била нарушена. Когато има желание, човек намира начин, когато няма желание – намира причина, отбеляза журналистът.

Йово Николов заяви още, че „тези хора, които в момента се представят за жертви, трябва да си понесат отговорността за последните 12 години, тъй като по тяхно време са потънали страшно много пари и никой не знае къде са“.

Били сме свидетели на грозни изстъпления на прокуратурата. Главният прокурор и ВСС са зависими от бившето политическо управление, това е мафията. Мафията е срастването на държавата с организираната престъпност и този случай с привилегированото положение на един хазартен бос, който е плащал такса спокойствие, е спестил на държавата половин милиард лева. Ако искаме да имаме държава, тези зависимости и тези далавери трябва да бъдат разкрити, коментира още Николов.

,,Нито една чужда фирма не е била допусната да строи магистралите, с които Борисов толкова се гордее, а само местни фирми – затова тези магистрали са на дупки“, посочи в заключение журналистът.