Страховит канадски снайперист пристигна в Украйна и се закани: Ще избия войниците на Путин един по един

Страховит канадски снайперист, с огромен боен опит от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигна в Украйна, отзовавайки се на призива на украинския президент Зеленски за помощ срещу агресора. Тренираният ликвидатор на всичко от войник до генерал се е заканил да избие войниците на Путин един по един.

Прякорът на легендарния стрелец е Уоли. Той е на 40 години и се е бил между 2009 и 2011 година два пъти в Афганистан като част от контингента на канадските въоръжени сили там.

През 2015 година Уоли по своя инициатива пътува и до Ирак, за да участва в борбата срещу Ислямска държава. Бил се е и в Сирия на страната на кюрдите.

Неговите бойни другари са също страховити стрелци – през 2017 година един от тях ликвидира член на ИД от 3 450 метра, което е световен рекорд за потвърдено поразяване от дълга дистанция със снайперова пушка.

Знам, че е ужасно, но когато гледам снимки от разрушенията в Украйна, в главата си виждам своя син в опасност, че той е, който страда.”След като в събота Зеленски призова членовете на международната общност на въоръжените сили да отидат в Украйна и да й помогнат, Уоли остави жена си и едногодишното си дете и за него се твърди, че вече е в Украйна. Самият той сподели, че решението да се отзове на вика за помощ е като на “пожарникар, който чува звука на алармата”. За изоставянето на семейството си той каза:

В цивилния живот снайперистът работи като програмист.

Той е споделил пред CBC, че заедно с още трима канадски войници, които са дошли в Украйна, са били посрещнати с прегръдки и цветя, когато са минали украинската граница.

За мотивите си да рискува живота си и да иде да се бие в Украйна, снайперистът отговаря кратко:

“Просто е, искам да им помогна.”