Сутрешна сводка: Армията на ДНР разгроми 36-а бригада на морската пехота, ВСУ силно удари по руско летище ВИДЕО

Бригада на украинската морска пехота е напълно денацифицирана, съобщиха от Народната милиция на Донецката народна република. 

„36-а бригада на морската пехота на украинските въоръжени сили е напълно денацифицирана в посока Мариупол“, се казва в изявление на народната милиция в Telegram, информират световните издания.

Уточнява се, че военнослужещите на републиката са пленили четири вражески танка, две бронирани машини и два тактически комуникационни комплекта „Харис“.

„Нашите специалисти проучват документи и секретни носители на информация, които са били изоставени от окупаторите по време на бягството им“, добавят от Народната милиция на ДНР.

По данни на военните от републиката от началото на специалната операция на страната на Донецката народна република са преминали повече от 330 украински военнослужещи, 25 от които са в болници.

Летището край Чернобаевка, Украйна, е стратегическа точка за руската армия. Тя съсредоточава тук много оборудване и ресурси, което го прави постоянна цел за ВСУ.

Украинските военни са нанесли осми удар по руските сили край Чернобаевка. Това селище вече може да се нарече един от символите на съпротивата на украинската армия, съобщава „Униан“.

Новият вражески обстрел край селището беше споменат накратко от командването на ВВС „Восток“ на официалната му страница във Facebook. А след това Алексей Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, описва по-подробно новата битка.

Според него руските войници в района на летището са започнали да стрелят със „Смерч“ по Николаев през нощта.

„Отвърнахме на удара, като ги стреснахме малко. След това ударихме „Смерч“, а детонацията повреди или унищожи останалите пускови установки. Но това не беше всичко. По-късно те изстреляха ракета за противовъздушна отбрана. Ракетата се издигна, преобърна се и падна точно върху част от тяхното оборудването. Избухна пожар“, съобщава Арестович.

В същото време Пентагонът съобщава, че Русия засилва военноморската обсада на Мариупол. САЩ посочват колко кораба обстрелват града в момента.

Русия е започнала да обстрелва Мариупол от Азовско море с група от около седем кораба. На фона на докладите на украинските военни за унищожаването на няколко кораба, руският флот се е увеличил.

Това съобщи американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Говорител на Пентагона отбелязва, че някои от тези кораби може да са миночистачи, а останалите – десантни кораби. Някои от тях се включиха в атаката на обсадения град през последните 24 часа.

Според него руснаците разполагат с общо около 21 кораба в Черно море. Дванадесет от корабите са надводни, а останалите са десантни.

„Продължаваме да наблюдаваме множество руски сили в град Мариупол. Смятаме, че поне част от тях са сепаратистки сили, идващи от Донбас. Но отново, украинците се борят много, много упорито, за да гарантират, че Мариупол няма да падне“, казва високопоставеният служител на Пентагона.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ