Извънредно! Унгария и НАТО вдигнаха изтребители заради нахлуващ украински самолет

Самолети на унгарските военновъздушни сили (ВВС) бяха приведени в бойна готовност, за да прихванат неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното пространство на Унгария от Украйна, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано днес от вестник Hungary Today. Инцидентът е станал в понеделник. 

„Унгарските изтребители „Грипен“ са били вдигнати във въздуха в понеделник следобед, след като бе засечен неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното пространство на страната от Украйна“, се казва в изявление на унгарското министерство на отбраната.

Командването на съвместните въздушни операции на НАТО разпоредило самолетите да се вдигнат във въздуха.

 Известно време изтребителите са патрулирали в посочената зона, докато са се уверили, че неидентифицираният самолет не представлява заплаха. После те са се върнали в базата си в летището в град Кечкемет.

Неидентифицираният самолет е бил засечен от радар в източната част на Унгария и се е насочил към Словакия, уточнява вестникът, който отбелязва, че от събота насам унгарските военновъздушни сили за трети път вдигат самолети в бойна готовност в небето.

На 11 март беше съобщено, че неидентифициран обект е паднал в хърватската столица Загреб. По-късно се установи, че става дума за военен дрон, изстрелян от територията на Украйна.