Зрелищно ВИДЕО: Руски огнехвъргачки ТОС „Солнцепек“ изпепелиха позиции на „Азов“ в Мариупол

Операцията по освобождаването на Мариупол продължава. За унищожаване на позициите на бойците от неонацисткия полк Азов руската армия използва тежки огнехвъргачни системи „ТОС-1A Солнцепек“, съобщават световните агенции.

В Мариупол продължават ожесточените улични боеве. Един от ключовите възли на отбраната на града е заводът Азовстал.

Там се вкопават бойци от неонацисткия полк Азов.

За унищожаване на вражески позиции руската армия използва „ТОС-1A Солнцепек“. Бойците от Азов публикуваха видео от „Азовстал“, заснето от дрон. Показва как позициите в завода са удряни от термобарични боеприпаси. Техните прекъсвания водят до рязко увеличаване на натиска и очевидно причиняват значителни щети на украинските военни.

ТОС-1A „Солнцепек“ е усъвършенстван модел на съветската тежка огнехвъргачка ТОС-1 „Пинокио“. Машината е създадена на шасито на танка Т-72 през 2001 г. Способен е да стреля с димозапалителни и термобарични боеприпаси с калибър 220 мм на разстояние до 3000 (а с най-новите ракети до 6000) метра.

Тежката огнехвъргачна система ТОС-1A беше използвана по време на военната операция в Сирия, конфликта в Нагорни Карабах през 2016 г. и Втората карабахска война през 2020 г.