Зеленски взривяващо: Украйна ще приеме ултиматумите на Русия, ако се случи това!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ултиматумите на Русия са неприемливи за Украйна. В интервю за европейски обществени медии, държавният глава добави, че те могат да бъдат приети, само ако Украйна бъде унищожена.

„Украйна не може да изпълни ултиматума на Руската федерация. Необходимо е да ни унищожат всички, тогава техният ултиматум ще бъде изпълнен.

Например, дайте Харков, Мариупол или Киев. Нито Харков, нито Мариупол, нито Киев, нито аз, президентът, можем да направим това“, отбеляза Зеленски.

Пред местни медии пък той заяви, че всеки „компромис“ в преговорите с Русия за прекратяване на войната ще бъде предмет на референдум в Украйна.

„Обясних го на всички преговарящи групи: когато говорите за всички тези промени (които ще бъдат записани в евентуално споразумение, бел. ред.), и те могат да бъдат исторически, ще проведем референдум“, съобщи Зеленски. 

Припомняме, че Русия постави Украйна редица условия за прекратяване на войната. Сред тях неутралният статут на Украйна, признаването на Крим за руски и независимостта на ЛДНР. От всичко това Киев дава да се разбере, че е готов само за неутрален статут.