“Дългата ръка” на Русия лишава Украйна от най-опасното оръжие

Руските въоръжени сили в петък унищожиха с “Искандер” украински пускови установки на системите „Точка-У“.

По време на операцията руската армия активно използва наземни ракети, въздушни и дори с морско базиране. И така, полигонът “Яворов” край Лвов е атакуван от Черно море. Високопрецизното оръжие дава възможност за ефективно унищожаване на военната инфраструктура на Украйна, без да се засягат цивилни обекти.

Руски системи за противовъздушна отбрана отблъснаха ракетна атака на украински войски срещу Мелитопол, каза говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

„В нощта на 18 март от територията, контролирана от киевския националистически режим, жилищните райони на град Мелитопол бяха поразени от ракети “Точка-У” с касетъчни бойни глави.

Руските системи за противовъздушна отбрана отблъснаха ракетна атака срещу цивилните жители в града“, каза говорител на Министерството на отбраната. Според Конашенков обстрелът е извършен от северна посока – от югоизточните покрайнини на Запорожие.

Представителят на Министерството на отбраната добави, че руските военни са засекли координатите на изстрелването на украинските балистични ракети. За да спрат по-нататъшните атаки, те са унищожили установките на националистите с две ракети „Искандер“.

Позициите на украинските пускови установки „Точка-У“ са били разположени в района на летището на Запорожие. Ударът с „Искандер“ е унищожил не само „Точка-У“, но и околните складове с боеприпаси, които вероятно биха могли да съдържат други ракети “Точка-У“. Украинските мобилни установки са заминали за презареждане точно в Запорожие и по-нататък в района на Хмелницки.

Военният експерт Юрий Кнутов обясни, че „Искандер“ са значително по-модерни от „Точка-У“. „Тази ракета не лети по балистична траектория, като ракетата на комплекса „Точка-У“, а се насочва директно по време на полета и се получава 100% попадение в целта“, каза източникът.

Тактическите ракетни системи „Точка“, приети от съветската армия през 1975 г., са „дядовците“ на комплексите „Искандер“, Ракетата на комплекса може да бъде носител на ядрено оръжие.

Първоначално обявеният обхват на стрелба е 120 километра, но постепенно е увеличен до 500 километра. Комплексът е на въоръжение в ракетните бригади. До 13 март 2022 г. по време на специалната операцията са свалени от 14 до 16 украински ракети от този тип, две от които над руска територия.

“Точка” има няколко вида боеприпаси, включително осколъчно-експлозивни, касетъчни и ядрени. Касетъчните снаряди се използват за унищожаване на жива сила и леко бронирана техника. Тяхната бойна глава съдържа 50 фрагментирани бойни елемента. „Преди началото на специалната операция в Украйна имаше около 800 ракети и 90 пускови установки за комплексите „Точка-У“, каза Кнутов.

„Следователно Русия е изправена пред задачата да деактивира или унищожи тези установки и ракети. Което всъщност беше успешно осъществено – в случая от силите на комплекс „Искандер“. За откриване и унищожаване на изстреляните ракети „Точка-У“ могат да се използват самоходните зенитно-ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-С“, „Тор“ и „Бук“, добави военният експерт.

Кнутов предположи, че засичането на координатите на “Точка-У”, за което говори Конашенков, е направено от руски дрон или разузнавателна група.

Но местоположението би могло да се определи и от космоса – в специалната операция участва спътниково съзвездие, което освен всичко друго засича движението на установките. И в този случай е било възможно да се открие позицията на украинските ракети за секунди и ефективно да се унищожи.

Във всеки случай, според военните експерти, атаката срещу “Точка-У” край Мелитопол е първият официално потвърден случай на използване на „Искандер“, въпреки че е възможно тези системи да са били използвани по време на операцията в Украйна и преди. Експертите смятат, че ударът с „Искандер“ е адекватен отговор на неадекватното използване на “Точка-У” от Украйна.

Това оръжие за масово унищожение, потенциален носител на ядрени бойни глави, се използва от украинските военни по напълно безразборен начин. В Мелитопол няма концентрация на руски войски, които въоръжените сили на Украйна да искат да удрят с „Точка“, има гарнизон на “Росгвардия”, основно зает с разпределението на хуманитарна помощ и установяване на мирен живот.

Според експертите прецизният удар на „Искандер“ е поредната илюстрация на факта, че т. нар. “дълга ръка” играе решаваща роля в специалната операция в Украйна – ракетните оръжия значително улесняват бойните задачи на наземните части.

„Калибър“ и „Искандер“ се използват предимно за нанасяне на удари по командни пунктове, средства и инфраструктура за военни комуникации и други обекти, обясни бившият началник на зенитно-ракетните войски на командването на специалните части на ВВС, военният експерт Сергей Хатильов.

„Поражението трябва да бъде нанесено точно, за да не се увреди цивилната инфраструктура на градове, населени места, язовири. В началото на специалната операция в Украйна удари бяха нанесени предимно по командни пунктове, летища и складове за високопрецизно оръжие“, каза бившият ръководител на зенитно-ракетните войски.

Далекобойните прецизни оръжия целенасочено унищожават военната инфраструктура, включително дълбоко зад вражеските линии.

И така, на втория ден от специалната операция ракетите с морско базиране „Калибър“ покриха военното летище “Кулбакино” близо до Николаев, където бяха базирани турските ударни БПЛА „Байрактар“, и в същото време беше ликвидирано голямо хранилище за горива и смазочни материали. Конашенков даде нов пример на брифинга в петък:

„В резултат на удара са разрушени хангар с украински бойни самолети в авиоремонтния завод в град Лвов, както и складове за боеприпаси и украинска военна техника в предградията на Николаев и Вознесенск”. Нека си припомним и ударите, които разрушиха две военни съоръжения в близост до границата с Полша – учебния център в Старичи и полигона “Яворов”, който напоследък беше активно развиван от партньорите на Украйна от НАТО.

Според оценките на Пентагона по време на специалната операция вече са изстреляни около хиляда ракети, добави Хатильов. Но, отбеляза военният експерт, цифрите на Пентагона за руските ракетни удари може да са неточни.

„Само преди два дни Пентагонът обяви, че Русия е изстреляла 800 ракети и че запасите са на изчерпване. Изкарват, че вече няма с какво да се борим и други подобни.

Но минаха два дни и имаме всичко, операцията продължава”, подчерта експертът. Операцията не би започнала без натрупване на материални ресурси, без създаване на оперативно-тактически и стратегически резерв, каза още Хатильов. „Към момента е изстрелян определен набор от ракети. Организира се доставката на боеприпаси, други сили и средства до местата на приложение “, обобщава експертът.

Според него поразяването на цели с ракети от различни класове, включително “Калибър” и “Искандер”, зависи от обхвата на бойното използване. „Подходът трябва да бъде комплексен. Следователно няма разлика между нанасянето на щети изключително с артилерия или изключително със самолет.

Цялата конструкция на бойната употреба, особено на високо прецизни оръжия, се крие във факта, че е организирана във взаимодействието на силите на Флота, Сухопътните войски, Въздушно-десантните войски и Въздушно-космическите сили “, подчертава събеседникът.

Евгений Крутиков