Кантарджиев: Украинските бежанци може да носят болести! И децата ни са в риск

Винаги има разлики и тези неща се знаят. Минаха 20 дни, откакто имаме бежанци от Украйна у нас и трябваше да са направени няколко неща – да имат статут на временно пребиваващи, за да се включат в здравната система. Има ситуации, в които няма искам-не искам, защото пазим и нашите деца. Това каза проф.

Тодор Кантарджиев пред БНТ. 

„Второ, видях нещо много хубаво на сайта на МС. Децата, които ще постъпят в детски и училища трябва да бъдат изследвани за детски паралич. Последната Коледа имаше бум на такива деца в Украйна. Тези деца трябва да се ваксинират с две групи ваксини – или такива за детски паралич или за морбили. В Украйна има много пропуски във ваксинационните изисквания„, допълни той.

„Голяма част от децата не са ваксинирани. Хората, които се занимаваме с това, знаем как идващите от Украйна да работят у нас си правеха едни хубави обриви с морбили. Има по-особен характер на заболеваемостта. Ако масмедиите са прави, че имаме около 40 хиляди мигранти, трябва да се направи сметка и разчет, включително финансов, че около 400 от тях трябва да са поставени на лечение, което им е необходимо.

Около 1% от населението на Украйна има ХИВ, а у нас няма и 2000 души, които са серопозитивни. Трябва да се предвиди лечението им у нас, което е скъпо, но поносимо за държавата и тези хора да се лекуват“, посочи проф. Кантарджиев.

„В момента имаме излишък от бързи тестове за коронавирус и трябва да се организира една част от тези хора да бъдат тествани още на границата.

В някои лаборатории в страната при хора, дошли от Украйна, се виждат някои от вариантите на коронавируса, които ги има тук от два месеца. Това е т.нар. вариант на Омикрон, който ни плашеше преди два месеца. Вариантът BA2 се предава по-лесно от човек на човек, но за щастие преминава по-леко.

Мерките у нас падат, въпреки че вчера имахме увеличаване на случаите и това не означава, че хората не трябва да си спомнят важните неща“, обясни той.

Проф. Кантарджиев припомни, че често трябва да си мием ръцете, да носим маски и всеки, който има температура, главоболие или кашля трябва да си стои вкъщи.

БНТ, Блиц