Прокуратурата на Каскета защо мълчи за 470 страници доказателства срещу Борисов

470 страници доказателствен материал са изпратили от МВР на прокуратурата по разследването на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Това показва официален документ от вътрешното министерство, който Магазина за Новини ви представя.

След като Борисов беше освободен вчера, прокуратурата даде брифинг, на който обяви, че няма основания за повдигане на обвинения на тримата задържани политици от ГЕРБ, защото нямало достатъчно доказателства срещу тях.

От този документ става ясно, че МВР е предоставило на прокуратурата цели 470 страници доказателствен материал.

Документът, който Narod.bg показва обаче, разкрива друго – МВР е предоставило на прокуратурата достатъчно материали, друг е въпросът защо от там не са намерили за необходимо да се задействат.

Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, от МВР уточниха днес, че от публикацията липсва  придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП.

В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи:

Чл. 219. (1) Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление.

Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо.

За улесняване на прокуратурата,  въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г., пишат още от вътрешното ведомство.

Снощи премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков директно обвиниха прокуратурата, че саботират разследването.

Кирил Петков на брифинга снощи.

Рашков потвърди пред журналистите, че разследващите са изпратили искания за повдигане на обвинение и на задържаните Борисов, Арнаудова и Горанов, като в предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. Рашков показа и копия от документите, с които МВР иска от държавното обвинение да повдигне обвинения на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха официално, че всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата вчера в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай.

„В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства.

От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72 – часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно“, гласи официалното съобщение на вътрешното ведомство.

„Прокуратурата се разкри като адвокат на Борисов и неговите „съратници“. Нейната интерпретация не само е максимално благоприятната за потенциалните обвиняеми, но дори прокурорите отказват да сътрудничат на МВР в събирането на доказателства срещу тях“, пише в коментар за Дойче Веле политологът Даниел Смилов.

„Вместо да помогнат на хората на Рашков да поправят процедурните пропуски по време на разследването, прокурорите – без дори да говорят с полицаите – изчакаха крайния срок и излязоха с пресконференция за дефектите на разследването. С което показаха ясно на чия страна са. Вярно е, че прокуратурата трябва да се грижи и за правата на обвиняемите и потенциалните обвиняеми. Но грижата на българската прокуратура към определени лица е направо all inclusive“, допълва политологът.