Адв. Менко: Бойко е политик от световна класа със собствен стил – няма да съди Петков и МВР

Бившият премиер Бойко Борисов няма да съди държавата си за задържането си на 17 март, нито премиерът Кирил Петков, който се оказа свидетел срещу него.

Това обяви в неделя адвокат Менко Менков, чийто клиент е Борисов. От думите му се разбра, че лидерът на ГЕРБ страда от високо кръвно и дори е помолил полицаите да вземе лекарствата си по време на престоя си в ареста.

“Г-н Борисов е политик от световна класа и държавник със собствен стил.

Г-н Борисов изобщо няма да предприема никакви мерки да съди нито държавата, където и да било нито в България, нито пред международни правни институции, нито да съди по какъвто и да е начин г-н Кирил Петков, който е станал свидетел срещу него. Това е твърдото му намерение”, каза адв. Менко Менков пред Нова тв.

“За няколко сребърника Борисов да съди държавата. Той не би си позволил подобно нещо и това не е минавало през главата му”, каза още адвокатът.

От думите му стана ясно, че в понеделник Менков ще депозира жалба срещу 24 часовото задържане на Борисов.

“Считаме, че задържането му за 24 часа е абсолютно незаконосъобразно. и ще искаме българският съд да обяви тази заповед за незаконосъобразна”, каза още Менков.

„Желанието на някой да преодолее прокуратурата е правно невъзможно. За да се случи това трябва да се разрушат устоите на демократичната държава или разделението на властите“, смята той.

И допълва, че е невъзможно КПКОНПИ да може да повдига обвинение без съгласие и разрешение на прокурор, защото е противоконституционно. И уточни, че прокуратурата не е саботирала нищо, защото не е била уведомена за действията на полицията.

„По случая с Божков Европейската прокуратура не е компетентна. Аз нямам информация тя да прави нещо по случая. Ще има сериозен отзвук в Европа, защото Лаура Кьовеши не е очаквала такова развитие. В разпита си Петков твърди, че я е запознал на 16 март с данните по преписката за задържането на Борисов. Това е незаконосъобразно. Разследващите органи са независими“, каза Менков.

Според него е подадена жалба за незаконосъобразно задържане, а разследващите са били след работно време на етажа на СГС. „МВР не е изготвяло предложение за задържане, но дори да е направено, то не е от компетентен орган. Няма правни основания за ареста на Борисов, той е невинен“, каза още адвокат Менков.

Оказа се, че лидерът на ГЕРБ страда от високо кръвно налягане. Менков разказа, че се е видял с Борисов вчера и днес.

“Започва да излиза от шока, страда от високо кръвно налягане, което благодарение на този шок и липсата на медицински грижи беше критично по време на ареста”.

„Аз разбрах по време на задържането му в дома му, когато той помоли полицаите да си вземе лекарствата за кръвно налягане. Дотогава и аз не знаех“, каза още Менков.

Лупа бг