Парадоксално, но факт: Ето кой финансира войната на Русия

Парадоксално, но факт – Русия финансира войната с помощта на Запада: щом получава по един милиард евро на ден от износа на нефт и газ. Тя би изпаднала във финансови затруднения, само ако войната продължи с години. Това пише „Дойче Веле“ в анализ на тема „Русия има достатъчно пари да воюва“.

„Най-скъпото нещо в тази война – танковете, ракетите или самолетите – е произведено през последните години и десетилетия и вече е финансирано“, обяснява Янис Клуге от германската фондация „Наука и политика“.

Единствените текущи разходи са за заплати и за консумативи като бензин и дизел. А те според Клуге в момента не са проблем за Русия. Допълнителните разходи за войниците и транспорта възлизат на между 10 и 20 милиона евро дневно. 

Русия отдавна е направила по-скъпите инвестиции – с помощта на Запада.

Ние вече сме дали своя финансов принос за войната. Чрез нашия внос на енергия през последните години и десетилетия дадохме възможност на Русия да си позволи въоръжаването“, казва икономистът.

Инвазията не пречи на Русия да печели
Само за последната година приходите на Русия от доставки на суров петрол и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда долара. Още 64 милиарда долара са генерирани от търговията с природен газ. Информацията на Федералната статистическа служба гласи, че само през януари Германия е внесла петрол и газ за 2,6 милиарда евро. 

Германия се готви за невиждан ужас заради войната

По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) от началото на войната европейските страни членки плащат по 430 милиона евро на ден за газ и 230 милиона евро за нефт и нефтопродукти. Общо по време на инвазията от ЕС към Русия са изтекли над 15 милиарда евро за изкопаеми горива.

Според Клуге в момента страната получава почти един милиард евро на ден. „Ние не финансираме директно руските военни, но финансираме руския държавен бюджет заедно с други вносители“, казва експертът. Предполага се, че между 20 и 25 процента от федералния бюджет се изразходват за военните.

Хазната се пълни от търговията с горива
Руските компании като „Газпром“ и „Роснефт“ плащат данъци на държавата за добиваните количества нефт и газ. А ако суровините се експортират, се внасят и мита.

„Тези два компонента се заплащат от износителите на руската държава в рубли и са обвързани с цената на световния пазар. Колкото по-скъпи са петролът и газът, толкова по-големи са приходите в бюджета“, обяснява Клуге.

Освен това държавните корпорации разпределят дивиденти и плащат данъци върху печалбите и доходите. „Така се пълни над половината от руската държавна хазна“, казва Клуге. Въпреки западните санкции, Русия може да продължи да получава тези приходи и да стабилизира валутата си.

Причината: двете основни банки за обработка на енергийни плащания – „Газпромбанк“ и „Сбербанк“ – не са засегнати от изключването от SWIFT . „В момента плащанията за газ и нефт се правят през тези банки. И те, разбира се, могат така да финансират вноса на промишлени стоки от цял ​​свят“, допълва Клуге.

Руската оръжейна индустрия се издържа самостоятелно
Но дори да няма достъп до тези плащания, Кремъл може да продължи да финансира войната. „Руската оръжейна индустрия е до голяма степен автономна – както по отношение на суровините, така и по отношение на фабриките и инженерите“, обяснява Маркус Койп, преподавател по военна икономика в швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих.

Освен това Русия напълно може да подсигури нуждите на войските от бензин, дизел и керосин самостоятелно – на ден се произвеждат около три милиона барела за собствени нужди. Така че чисто финансово преустановяването на доставките надали би имало особени последствия върху инвазията в Украйна. Парите могат да окажат по-сериозно влияние, само ако войната продължи с години. 

Ефектът от ембаргото във вътрешнополитически план
Означава ли това, че спирането на доставките на петрол и газ изобщо няма да засегне Путин? „Ще го засегне, защото санкциите имат различни механизми на въздействие“, смята Клуге. „Чрез ембаргото натискът върху руския бюджет се увеличава, респективно – животът на Путин се усложнява.“

Покрай ограничаването на социалните разходи и субсидиите за предприятията може да възникне вътрешнополитически натиск, който би създал стимули за промяна на поведението. „В комбинация с руските загуби в Украйна и международната изолация, нещо подобно може да придобие тежест“, подчертава икономистът Клуге.

„Ако спре износа на нефт и газ, Русия ще има огромни проблеми с държавния бюджет“, смята и Койп. Докато цените на петрола и газа остават толкова високи, колкото са сега, Кремъл може да ги преодолее в краткосрочен план. За да възникне истински вътрешнополитически натиск в Русия, ще трябва много страни да организират бойкот едновременно, така че обемът да спадне рязко или цените да намалеят.“Сбербанк“ и „Газпромбанк“ не са изключвани от системата за разплащания SWIFT

Има опасност от „шок“ за петрола, предупреди МАЕ

Рецесията и инфлацията – основни рискове 
Койп свързва надеждите за прекратяване на войната по-скоро с банковата и финансовата система – от една страна инфлацията, от друга – бързият колапс на паричния пазар. Това може да засегне гражданското общество и да обезцени спестяванията. Под въпрос е обаче дали това недоволство би било достатъчно, за да промени нещо в политически план.

„Един от основните проблеми е блокадата на валутните резерви на централната банка“, обяснява военният икономист. Руската централна банка има много малко ресурси, за да провежда активна парична политика, а има и два проблема, които не могат да бъдат решени едновременно: рецесия и инфлация от над десет процента. „Колкото повече се бори с рецесията, толкова по-голяма става инфлацията – и обратно.“

Заради високите лихви от 20 процента много частни компании и домакинства може скоро да се сблъскат с проблеми със своите депозити и достъпа до кредити. Койп прогнозира, че в такъв случай може да се наложи банките да бъдат спасявани. При това положение руската икономика може да се свие с 10 до 20 процента в рамките на една година, което ще окаже голям натиск върху хазната. Дали по този начин Русия ще остане без необходимите за войната пари?