Проф. Витанов изчисли каква е вероятността Украйна да издържи 3 месеца във войната с Русия

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса и войната към 19 март. По думите му броят на новите случаи днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада. В същото време 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 19 март 2022
Днес е събота, затова – по-накратко.

Днес се навършват 2 години откакто бях повикан при министър-председателя и ми бе възложено да правя анализи и прогнози за пандемията. След 2 години нещата не са се променили – пак ми е възложено да правя анализи и прогнози за пандемията, а степента на отчитане на тези анализи и прогнози при оперативната дейност в борбата срещу пандемията е много по-голяма отколкото преди 2 години.

През тези 2 години върху мен се изля каква ли не помия, как ли не беше пречено на работата ми, какво ли не бе измисляно, за да се принизи тя и да не се признае. Само това ще кажа – мемоарите ми, когато излезнат след доста години, ще са страшно интересни.

Там кипящото море от завист и злоба срещу мен ще бъде описано в детайли. Ако някой иска да ме критикува и иска да бъде чут, първо да повтори това, което направих аз. Иначе е несериозно – некомпетентници пишат рецензии на Витанов в Ганковото кафене. Аман от такива в тая държава, аман от такива.

Хайде пак да дам шанс за изява. В чест на двегодишнината от дейността ми, от понеделник, за две седмици няма да правя прогнози за развитието на пандемията. Хайде, включвайте се, измествайте ме.

Моята гледна точка е ясна – знаете какво ще стане, ако държите стабилен сценария „Хари Селдън“. Знаете какво ще стане, ако го дестабилизирате. Хайде, давайте, изместете ме най-накрая, че си имам и друга работа. Стига сте подсмърчали в Ганковото кафене, излезте отпред, да ви поокрякат юрдеците и да видите как реално се случват нещата.
Ситуацията с пандемията днес.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.97. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Това е добре.
Здравната система продължава да се разтоварва. „Хари Сердън“ е стабилен. Все още.

2. Няма суперпожар. Броят на новите случаи днес е висок, но 14-дневната заболеваемост все още спада. Това е добре. Под 1500 случая на ден дифузното разпространение почва да изчезва. Задържим ли под 1000 случая на ден, вероятността да се справем с модифицирания Омикрон е много голяма. Къде сме по тоя път, можете да се ориентирате и сами. Още не сме в безопасност.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, няма препълнени болници.

4. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. „Хари Селдън“ създава предпоставките за падане на ограниченията. Зеленият сертификат пада. Той изигра своята роля. Няма нищо вечно. Единственото за което не съм сигурен, е човешката глупост. Та може да е както безкрайна, така и вечна.

5. Смъртността – полекичка спада. Както бе прогнозирано.

6. Украинците и пандемията – пристигащите украинци не вдигат заболеваемостта. Както бе прогнозирано. Знаете горната граница – до 100 000 украинци идващи на месец няма да повлияят съществено на заболеваемостта, в смисъл да обърнат тренда на спад.

7. И тъй – социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий „Хари Селдън“. Нещата са под контрол. Все още.
А как ще са през следващите две седмици, ще ви осветлят от Ганковото кафене. Не се притеснявайте, докато те ви осветляват, аз ще продължа да си действам. Прогнози и анализи в пълен обем ще текат всеки ден към компетентните институции.

8. Картите. Хайде днес без карти. Обстановката по областите около гръцката граница е спокойна. Някой питаше дали това в Благоевград е заради грипа. Да, заради грипа е. Ковид-обстановката там е спокойна, най-добрата в страната, ако гледаме числата на 100 000 души население.

Един простичък съвет – дръжте „Хари Селдън“ стабилен, каквото и да чувате от Ганковото кафене. А в началото на април, като започна отново да правя прогнози и за вас, ще направя ретроспекция на това, какво е било казано от Ганковото кафене, ако изобщо излезе нещо от там – те юначно пишат рецензии, но те да се изложат на това, аз да им пиша рецензии, трудно ще се намери някой такъв там. А пък може и да се намери, знам ли.

Сега за войната.

1. Знаете, че аз бях и съм от тези, които писаха, че войната няма да е кратка. Писах ви нещо и за 3 месеца, ако си спомняте. Да видим как вървят нещата с техническото и психическото пречупване

2. Техническото пречупване. Американски разузнавателни източници казват, че руската групировка в Украйна разполага с 90% от бойния си капацитет. Слагаме до това, че украинската армия разполага с 40% от бойния си капацитет, който имаше в началото на войната. Тогава логична е това, което виждате – украинската армия е в отбрана в градовете. Излизането на части на голо поле, без защита от сложна градска среда и цивилно население е равносилно на бързо унищожение.

Руснаците не бързат, те методично и без големи жертви намаляват капацитета на украинската армия. Време е количествените изменения да преминат в качествени. Един град ще бъде превзет. Кой – пише по-долу.

3. Психическото пречупване. Тук украинците се държат. Не съм и очаквал друго. Едно, те са корав народ. И второ – размерът на руската групировка – 200 000 души срещу приблизително равна по размер украинска армия не предполагаше блицкриг. Виж, ако руската групировка беше 1 000 000, тогава да. Тактиката на руснаците да не се хвърлят в големи боеве, а да разрушават градовете (това беше и в Сирия) влияе негативно да украинската психика.

Може да се показват като големи герои по телевизията, но вътрешно всеки се нита: Като свърши това, какво ще правя в тази разрушена държава. Но, държат се още психически украинците, спор няма. Надяват се на чудо и на това, че понякога чудеса се случват. Чудеса понякога се случват. Но с малка вероятност.

4. По фронтовете. Руснациете превзеха летището на Мариупол. Оттук нататък остава прочистване на укрепени позиции в самия град. Националистическите украински батальони ще се бият до последно. Който не успее да избяга, го чака смърт. Едва ли тия от Донецк ще са особено милостиви. Трагедията за цивилното население ще продължи.

Затова, ако още има българи в Украйна, да си ги прибираме, докато войната свърши. Не може да си мислим, че могат да останат там и да им се разминат страданията.

По другите фронтове засега вървят количествени натрупвания, което съдържание избива под формата на измамно затишие.

Не се заблуждавайте. Войната ще е дълга и такава. Град след град ще падат, когато съответният гарнизон бъде пречупен технически. НАТО няма да се намеси. Играта тук е същата като от столетия – с много жертви, Русия печели съответната война. После идват преговори и западните сили, като по-свежи военно, ограничават по дипломатически път руските завоевания. Колкото могат.

Хайде стига за днес.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля.