Лъсна истината за най-голямата лъжа на Рашковото МВР за ареста на Борисов по указание на Петков

Милицията на Бойко Рашков арестува лидера на опозицията Бойко Борисов и знакови лица от ГЕРБ с лъжата, че това е акция на Европейската прокуратурата, твърди „Труд“.

Точно в 21,12 ч в четвъртък Пресцентърът на МВР публикува съобщение, че е в ход “мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”. По нея се извършвали претърсвания и изземвания на много адреси. “Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова”.

После пред “Труд” Менда Стоянова казала, че не само не е задържана, ами и никой от Рашковите служители не я е търсил за каквото и да е. Менко Менков – адвокатът на Бойко Борисов, който половин час не бе допускан да влезе в къщата в Банкя уточни, че това са действията “по неотложност”, извършвани от МВР без знанието на прокуратурата.

По думите му разследването се води по текста от Наказателния кодекс за изнудване, което няма нищо общо със злоупотреби с европейски пари, затова и не се отнася до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Истината окончателна се разбра по обед вчера, когато в Софийската градска прокуратура е постъпило по факс уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция “Национална полиция”. От документа става ясно, че в сряда – 17 март 2022 г., е образувано досъдебно производство, по което е разпитан като свидетел Кирил Петков и са последвали претърсвания и изземвания.

Медията научила, че по време на разпита Кирил Петков говорел пред полицаите за срещата си предишния ден с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, на която станало дума, че по времето на Владислав Горанов имало лоша финансова дисциплина. Затова и Петков казал на полицаите, че е по-добре да задържат Борисов и Горанов, защото можело да избягат в чужбина.

Делото се води за престъпление изнудване чрез заплаха по член 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено в периода от 2014 до декември 2019 г. Много е интересно откъде в МВР се взела идеята за неотложност.
 

Защо е било нужно групи от по 10-ина цивилни да бъдат пратени да ровят по гардеробите и шкафовете към 20 ч вечерта, когато хората вечерят вкъщи с близките си, с децата и внуците.

Защо е трябвало да бъдат задържани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова, които не само че са хора без криминални досиета, но и никой от тях не е отказвал да се яви на призовка, включително и в случаите, когато са заемали постове в изпълнителната власт. На тези въпроси МВР вчера не отговори.

Най-вероятно името на Европейската прокуратура е намесено, за да се обоснове тази “неотложност” и да се свърже приключилото същия ден двудневно посещение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас.

“Мащабната операция” на МВР е плод на сигнал от сдружението “БОЕЦ”, изфабрикувало и внесло в пъти повече доноси от броя на своите членове и симпатизанти. Сигналът е внесен при Бойко Рашков на 10 декември миналата година и по него до 17 март се е водела полицейска преписка.

Според запознати в съчинението на “бойците” се правела връзка между снимките с пачки “от шкафчето на Бойко Борисов” и твърденията на Васил Божков, разпространявани през 2020 г., че Борисов му искал 10% от печалбите за подкупи, за да не плаща по-високи данъци и да не му закачат хазартния бизнес.
 

От Софийска градска прокуратура са определили наблюдаващ делото прокурор Мария Нейчева. След като се запознае с материалите по делото, тя трябва да прецени дали има достатъчно данни, за да повдигне обвинения на задържаните Борисов, Горанов и Арнаудова.

Ако не – те трябва да излязат на свобода още към 20 ч в петък. В случай на обвинение, наблюдаващият прокурор трябва да реши дали да останат зад решетките. Нейчева може да ги пусне срещу “подписка” или парична гаранция, но ако смята да не ги пуска, трябва да им наложи 72-часово задържане и в рамките на този срок да внесе в Софийския градски съд искане за постоянен арест.

Съдебният състав тогава ще определи за всеки от тримата дали да остане задържан под стража, пуснат под домашен арест или с друга от по-леките мерки за неотклонение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ