Сутрешна сводка: Наследникът на Зеленски още брои трупове от ликвидираната 79-а бригада, 70 кораба блокирани от украинските мини в Черно море

В резултат на атаки на руската армия изпод развалините на казармата в Николаевска област спасители извадиха телата на още 50 военнослужещи.

Това съобщава агенция AFP, позовавайки се на данни, получени от украинските военни.

Според други източници в резултат на обстрела на казармата загиналите могат да достигнат 100 души.

Официални данни от украинските ведомства обаче не са получени.

„Чакам официални данни от въоръжените сили на Украйна, за да посоча правилно числата. Бавно ги избиваме, те подло стрелят с ракети по спящи войници“, коментира по-рано в едно от неговите видео съобщения ръководителят  на Николаевската област Виталий Ким, който вече е сочен за наследник на сегашния президент Владимир Зеленски.

Подполковник от СБУ разкри плановете на „Азов“ в Мариупол

По-рано въоръжените сили на Украйна унищожиха техника на руснаците край Киев. Украинските военни имат нов трофей – системата за противовъздушна отбрана „Стрела-10“, пише УНИАН.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви, че страната му е готова да играе посредническа роля и да организира възможни преговори между Москва и Киев.

Това съобщава швейцарската обществена телевизия Radio Télévision Suisse.

„Швейцария съчетава неутралитет с хуманитарна традиция. Това е малка страна със силен ангажимент към свободата. Готова е да посредничи зад кулисите или да преговаря“, каза Игнацио Касис.

Той призова за незабавно отваряне на хуманитарни коридори и изрази надеждата, че Швейцария може да помогне за възстановяването на това, което е разрушено, когато му дойде времето.

„Ние уважаваме Украйна и се надяваме, че оръжията бързо ще замлъкнат“, каза той.

Обръщайки се към украинците, намерили убежище в Швейцария, той каза: „Добре дошли“.

Както УНИАН съобщи по-рано, украинският президент Владимир Зеленски призова швейцарския бизнес да престане да си сътрудничи с Руската федерация, а банките да замразят активите на тези, които отприщиха войната.

По-рано, заради военните действия на Руската федерация в Украйна, Швейцария премахна неутралитета и наложи санкции срещу Русия. Страната също затвори небето за руски самолети.

В същото време швейцарските медиите съобщават, че любовницата на руския лидер Владимир Путин, гимнастичката Алина Кабаева, се укрива в страната с четирите си деца.
 

Повече от 70 чуждестранни кораба са блокирани от украински формирования в морските пристанища, каза Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за контрол на отбраната (НЦУО) на Руската федерация.

„Въпреки ежедневното отваряне на хуманитарни коридори, украинските националисти продължават да държат като „човешки щит“ ​​повече от четири и половина милиона цивилни в Киев, Харков, Чернигов, Суми и повече от две дузини други блокирани големи селища, както и 6830 чужди граждани от 19 държави и екипажите на седемдесет чуждестранни кораба са блокирани в морските пристанища на Украйна“, каза Мизинцев на брифинг.

На 16 март Мизинцев каза, че екипажите на 70 чуждестранни кораба са блокирани в пристанищата на Украйна поради високата опасност от мини.

Според него опасността от мините е създадена от „киевските власти в техните вътрешни води и териториално море“.

В събота центърът за връзки с обществеността на ФСБ на Русия съобщи, че въоръжените сили на Украйна са минирали подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни, има опасност тези мини да проникнат в Босфора и Средиземноморския басейн.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ