Доц. Ангел Кунчев: Спрете с тази глупост! Ще си направите беля!

„Трябва да спрем да правим тези глупости с йодните таблетки. Това е поредната глупост, която правим. 

Държавата има необходимите таблетки. Нека да вярваме малко повече на властите, но това с доверието е малко… Най-много да си направим беля с приема на йодни таблетки“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц.

Ангел Кунчев по повод паниката от последните дни сред българите – да се запасят с йодни таблетки заради страх от радиация.

Коронавирусът изчезна от медийното пространство, а иначе си е сред нас. Това, което се случва през последните седмица-две ни кара да сме много внимателни с мерките. 

Трудно е да се разбере на базата на какво се дължи това увеличение. Започна леко да расте броят на положителните случаи. Спря тенденцията на спад, което е неприятно“, призна доц. Кунчев в сутрешния блок на bTV.

„Ще видим какво ще се случи следващите седмици, но тенденцията е неприятна“, каза той и допълни: „Тази настройка на обществото, че всичко приключи вреди на обществото и води до този ръст“.

Вирусът е тръгнал да стана ендемичен и може би заради това не сме притеснени толкова много сега от тоя ръст. Може да се превърне в сезонен грип.

2-3 дни човек може да ходи с температура и лека хрема, но добрата новина е, че този вирус няма да носи сериозни последици със себе си.

Все пак трябва да се знае, че има вероятност той да ни изненада със съвсем нови щамове“, каза още главният държавен здравен инспектор.

Той заяви, че четвърта доза могат да си сложат само хора, които имат много сериозни здравословни проблеми и притеснения, но иначе не препоръчва 4 бустер.

Доц. Кунчев призна, че има възможност да се върнат по-строги ограничителни мерки, ако се покачат някои от притеснителните К-19 показатели у нас.

Все пак той предвиди едно спокойно лято без излишни COVID ограничения.