Сутрешна сводка: Украйна призна – загубихме Азовско море! ВИДЕО

През изминалата седмица близо 500 инфраструктурни съоръжения бяха повредени от обстрел от въоръжените сили на Украйна. 

Това съобщи заместник-министърът на строителството, жилищното и комунално обслужване на ДНР Владимир Дубовка.

„За една седмица, от 9 до 16 март, 474 инфраструктурни съоръжения бяха повредени от въоръжените сили на Украйна в населените места на републиката.

През настоящата седмица в Ясиноватая пострадаха 126 обекта, в Донецк – 248 сгради бяха сериозно повредени.


 

През изминалата седмица са пострадали 238 жилищни сгради от частния сектор, 110 жилищни сгради, 85 животоподдържащи съоръжения: топло, газои водоснабдяване, 16 социални обекти: детски градини, училища, болници“, каза заместник-министърът.

Общо от 20 февруари тази година – след обявената от началника на ДНР евакуация на цивилни от републиката – са унищожени 1772 инфраструктурни обекта: училища, болници, детски градини, жилищен фонд, културни центрове и др.

От началото на военния конфликт – от 2014 г. въоръжените сили на Украйна вече са унищожили над 30 000 обекта само на територията на ДНР.

Министерството на отбраната на Украйна от своя страна призна, че въоръжените сили на страната са загубили достъп до Азовско море. Това се посочва в оперативното резюме на Министерството на отбраната на страната, публикувано във Фейсбук.

Де факто това означава признание, че Украйна е загубила и Мариупол, където все още остатъците на обградените наионалистически формирования водят боеве, прикривайки се с мирни граждани заложници. 

Киев досега не признаваше загубата на излаз на Азовско море, след като Русия обяви, че това се е случило още на 1 март. Украинските военни са загубили напълно достъп до Азовско море, стана ясно тогава от изявление на официалния представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. 

„Предните отряди на Народната милиция на Донецката народна република достигнаха административната граница на Донецка област и се свързаха с военните части на въоръжените сили на Руската федерация, които поеха контрола над регионите на Украйна по брега на Азовско море. От днес изходът на въоръжените сили на Украйна към Азовско море е напълно блокиран“, заяви ген. Конашенков.  

Президентът на Украйна Владимир Зеленски пък удостои със званието Герой на Украйна двама военнослужещи, пише УНИАН.

Това се казва във видеообръщението му, публикувано в Telegram канала на президента.
 

„По предложение на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна реших да присъдя званието Герой на Украйна на полковник Владимир Анатолиевич Баранюк – командир на 36-та отделна морска бригада и майор Прокопенко Денис Генадиевич – командир на Отделен отряд специални части Азов. За храброст, за ефективни действия за отблъскване на вражески атаки, за защита на град-герой Мариупол“, каза Зеленски.

Той благодари и на всички, които защитават Мариупол и цяла Украйна.

Членът на Главния съвет на Военно-гражданската администрация (ВГВ) на Запорожка област Владимир Рогов публикува кадри от Мелитопол, от които се вижда, че украинската армия е изстреляла ракети „Точка-У“, и говори за последствията.

На снимката е приблизително 1/3 от балистичната ракета Tochka-U, която е убила трима жители на Мелитопол.

Един от тях, 18-годишен, беше погребан вчера.

Ако не била свалена, жертвите щяха да са стотици, пише Рогов.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ