Адвокатът на Борисов: Скандалът е много голям, имам подробна информация, че… ВИДЕО

Адвокатът на Бойко Борисов – Менко Менков, гостува в студиото на bTV, където говори за задържането на лидера на ГЕРБ. Той нападна остро Кирил Петков и Бойко Рашков относно действията им, които са имали една-единствена цел – „Борисов да бъде незабавно задържан“.

„Пресконференцията снощи (б.р. – на Кирил Петков и Бойко Рашков) представлява изключително парадоксален начин да покажеш пред всички престъпленията за собствената си дейност.

Къде са входящите номера на постановленията, които Бойко Рашков размахваше? Изрично е записано, че прякото ръководство не може да дава никакви указания на разследващите“, каза Менков.

„Само от следователи могат да бъдат извършвани действията, а такива няма от 1991 г.“, поясни адвокатът.

„Когато г-н Кирил Петков пусна пост във „Фейсбук“ и каза какво се очаквало срещу Борисов, сега да видим дали прокуратурата ще застане на страната на българския народ. Не трябва да позволяваме прокуратурата да отиде в ръцете на изпълнителната власт, защото ще започнат безчинствата“, продължи Менков.

„На 17-ти в 11:30 часа в кабинета на Петков е имало среща между него, Асен Василев и Рашков с всички разследващи полицаи, които са работили три месеца по този случай. И те са давали указания и са се чудили какво да правят, за да може Борисов да бъде незабавно задържан“, обяви адвокатът на бившия премиер.

„Кирил Петков не може да бъде свидетел, той сам е изявил желание да бъде разпитан като такъв. Законът изисква свидетел да е този, който е възприел факти и обстоятелства, а той ги е възприел чрез търсачката в „Гугъл“. Той става свидетел, за да може да опорочи всички следствени действия“, каза още Менков.

„Скандалът е много голям, Петков замесва и Лаура Кьовеши“, добави той.

„Аз имам много подробна информация, че са се срещнали в кабинета на Кирил Петков, привиквали са полицейски началници и са им казвали какво да правят“, каза още Менко Менков.

„Ще депозираме жалбата пред компетентната прокуратура. Считаме, че имаме достатъчно данни за това – за образуване на досъдебно производство, и да се търси отговорност. Случилото се е чудовищно. Днес е Борисов, утре може да сме аз и вие“, изрази опасенията си Менков.

„Борисов беше задържан в 20 часа, нямаше възможност да комуникира с никой. Като отидох до дома му, 40 минути не ме допускаха. Заварих Борисов и множество полицейски служители, вече бяха приключили претърсванията.

Казаха, че действат по неотложност. Случилото се накърнява достойнството му. Вчера цял ден стоях в ГДНП без никой да ми дава информация какво ще се случва. Това ме накара да подам жалба в прокуратурата“, каза още адвокатът.

„Бяха задържани от некомпетентен орган, каквито са разследващите полицаи в ГДНП. Слушах пресконференцията снощи, господата казаха, че трябвало да се даде възможност да разпитат г-н Божков. Можеха да го направят без да арестуват г-н Борисов“, добави той.

„Г-н Петков забърка голям скандал с Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура не се занимава с този казус, както те твърдят. Абсолютни лъжи!“, обяви Менков.

„Г-н Борисов никога като премиер не си е позволявал действия като тези на Петков – да вика полицаи в кабинета си и да им казва какво да правят“, добави адвокатът.