Анализатори с още горещи версии за задържането на Борисов

Почти всяка голяма публична акция се прави, за да скрие и отклони вниманието от друг процес. Това написа в профила си във Фейсбук политологът Станислав Бачев. 

„Щом са направили такъв шоков арест на Борисов точно сега, значи вероятно се прави димна завеса за предоставянето на зенитните системи С-300 на Украйна. Изместване на фокуса.

Дано да не е вярно предположението“, написа още той. 

 

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов идва, след като ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори, обяви пред bTV политологът Стойчо Стойчев.

Аз не смятам, че им е станало известно на тези хора някакво кой знае какво уникално престъпление, което едва ли не в момента и би било потулен от Бойко Борисов.

Напротив, цели се да се постигне ефект и то тогава, когато социолозите регистрират спад в доверието към управляващото мнозинство в правителството“, коментира още политологът.

По думите му правителството е изправено и пред трудни коалиционни взаимоотношения, също е подложено на натиск отвън за ясно и категорично позициониране на България по отношение на войната в Украйна.

„Това са много фактор, които изискват, както се казва спешни пиар действия от правителството, за да се гарантира най-малкото поне пред съюзниците и пред ключови партньори на България, че правителството действа в някоя посока“, допълни Стойчев.

Както съобщи, около 20 часа цивилни полицаи влязоха в дома на бившия премиер в Банкя и извършиха обиск.

От дома му не бе изнесено нищо. Малко преди 23 часа Борисов бе качен в цивилен автомобил и откаран към сградата на Главна дирекция „Национална полиция“. Все още няма официална информация дали лидерът на ГЕРБ е в сградата.

Първоначално от МВР съобщиха, че се провежда мащабна операция на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) по 120 случая на злоупотреби с евросредства. Извършват се обиски на различни адреси.

Задържани са бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Малко по-късно обаче информацията бе изтрита. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ