МО с извънредни новини за US бойната техника, влязла нощес в България TV

Рано тази сутрин много българи изтръпнаха от ужас. До това се стигна, след като се появи видео от „Дунав мост“, което показа как американска бойна техника навлезе в България нощес.

По този повод от Министерство на отбраната (МО) излязоха с важно уточнение.

От там заявиха следното:

„Във връзка с постъпили въпроси за придвижване на военна техника по националната пътна инфраструктура, Ви информираме, че на 15 март от Румъния към учебен полигон „Ново село“ се е придвижила военна автоколона.

С нея са транспортирани личен състав и бойна техника на пехотата.  

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което от 16 март се включи в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ на учебния полигон. 

Днес, 17 март, във връзка с предвидените тренировки в рамките на деня два военни вертолета ще изпълнят полети от Румъния към учебен полигон „Ново село“ и обратно.

Припомняме, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В „Joint Training“  участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ