На 22-ия ден от войната Путин за първи път обяви, че… ВИДЕО

Военната операция в Украйна е в помощ на нашите хора в Донбас, които в продължение на почти осем години с най-варварски методи, терористични атаки и постоянни артилерийски обстрели бяха подложени на истински геноцид. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща за мерките за социално-икономическа подкрепа на отделните области в Руската федерация, цитиран от посолството на Русия в София.

В изказването на Путин, за което вече писа, той посочва, че проруски настроените жители в Донбас са били подложени на геноцид само защото са „търсили елементарни човешки права – да живеят според законите и традициите на предците си, да говорят на родния си език, да отглеждат децата си както искат“.

Киевските власти не само игнорираха, но и саботираха през всичките тези години изпълнението на Минския пакет от мерки за мирно уреждане на кризата„, подчертава стопанинът на Кремъл.

Президентът на Русия обяснява нахлуването в Украйна както с плановете им за присъединяване към НАТО, така и с намерения за създаване на „собствени ядрени оръжия и превозни средства за доставката им“

Беше реална заплаха. Още в обозримо бъдеще, с чуждестранна техническа помощ, пронацисткият режим в Киев може да се сдобие с оръжия за масово унищожение и целта му, разбира се, щеше да бъде Русия“, казва още Путин.

Така всички дипломатически възможности бяха напълно изчерпани. Просто бяхме оставени без възможности за мирно решаване на проблемите“, допълни руският държавен глава. 

Путин също така казва, че военните „правят всичко по силите си, за да избегнат загуби сред цивилното население на украинските градове“.

Искам да кажа това за първи път: в самото начало на операцията в Донбас киевските власти по различни канали, за да избегнат безсмислено кръвопролитие, бяха помолени да не участват във военни действия, а просто да изтеглят войските си от Донбас.

Те не искаха. Е, това е тяхно решение“, каза още Владимир Путин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИИзточник: Dariknews.bg