Борисов обеща военна подкрепа на Украйна

Кадър Б.Борисов ФБ

ГЕРБ са готови веднага да дадат своите 59 гласа в парламента, ако Кирил Петков предложи военна помощ за Украйна. 

Партия ГЕРБ и аз самият винаги сме се борили за мир, за добросъседство, за толерантни отношения и дипломатически решения. Това е обаче, докато започне войната.

 

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от централата на партията по време на среща с украинския посланик у нас Виталий Москаленко. 

„Тази агресия и война… В момента милиони хора напускат домовете си и губят живота си. Нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. Трябва да приложим всички мерки, за да спрем войната“, добави той, предаде Блиц. 

„За целта, на мен не ми е приятно, когато президентът дава уклончиви решения. Не ми е приятно да чувам, че сега точно ще отремонтираме самолети в Русия“, каза още той. 

„Колебливостта на премиера идва сигурно от сложната коалиция, в която се намират. От ГЕРБ обаче бихме им предложили подкрепа по темата за Украйна, за да не обясняват, че нямат мнозинство“, обеща Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че не може да гледа разрушени сгради и как се отнемат животи. „Нищо не е по-голямо от човешкия живот“, добави Борисов.

„Всички страни трябва решително да дефинират позицията си. България е член на НАТО и ЕС и заема правилна позиция. Нейното поведение в тази позиция е по мое мнение адекватно“, поде Москаленко. 

„Искам да апелирам за две неща обаче. Те са жизнено необходими не само за съществуването на Украйна, но и за съхраняването на животи. Важно е да бъде затворено небето. Това е най-слабата ни точка“, каза той и добави, че моли парламента ни да приеме едно такова решение.

Москаленко помоли и за муниции.

По думите му сега Украйна е защитник на демокрацията не само в страната, но по целия свят. 

„Ние на думи сме се наслушали много. Мисля, че като партия и ръководство сме ясни. Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно и списък с каквото е необходимо. На силата, трябва да се отговаря със сила, за да бъде спряна“, намеси се Борисов. 

„Ако Петков вкара такова решение в парламента, може да разчита на нашите 59 гласа. Реториката е хубаво нещо, но ако няма война. Всякакви маневри в момента са лоши сигнали. Това да наричаш войната операция или инвазия, играейки си с думите, може да е полезно, когато има мир, но сега е война“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Засега обаче и САЩ и НАТО категорично отказват на исканията на украинския президент Зеленски да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това означава директно включване в конфликта с Русия и избухването на световна война.