Военният министър съобщи съдбовно решение за България

Булфото

Със или без забавянето на F-16, положението във ВВС е критично

Това заяви военният министър след срещата на НАТО

Дали със забавянето на американските изтребители или без него, положението във ВВС е критично. Затова ще ни се наложи да работим с нашите съюзници. Това заяви военният министър Драгомир Заков след срещата на НАТО, пище Dariknews.bg.

„Там решенията са отлагани доста дълго време, затова сега сме в ситуацията, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения.

Те не винаги са най-популярните и не носят гласове. Обаче тези решения са важни за сигурността на България и на българските граждани, както и сигурността на пилотите. Ще ни е трудно да поддържаме способностите си, тъй като Русия, Украйна, Беларус очевидно не са опции. Ще трябва да работим с нашите съюзници, без това няма да стане”, категоричен е министърът.

По думите му това не касае само ВВС, но и сухопътни войски и в някаква степен и ВМС.

„Няма как да запълним дефицитите си без да работим с нашите съюзници, включително на българска територия. В дългосрочен план обаче България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на такава. Тоест да развием способностите си заедно с нашите съюзници, за да постигнем ниво, в което България сама да подсигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана“, посочи още той.

Министър Заков не изключи страната ни да поиска засилване на присъствието в случай на задълбочаване на конфликта.

„Нищо не е изключено. Кризата ако се развие и заплаши директно България има разписани мерки за сериозно присъствие на територията ни, което ще е в интерес и на българските граждани, за да се чувстват сигурни. Към момента това, което правим е бойната група, която се води от България и е под контрола на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В нея има мултинационален елемент“, посочи министърът на отбраната. 

Той добави още, че има заявки за включване към бойната група от редица държави, които скоро ще бъдат оповестени.