Путин почва чистка на „предателите от Петата колона“ в Русия

Кадър Кремъл

Президентът Владимир Путин в сряда отправи предупреждение към руснаците, които той определи като предатели, и каза, че Западът иска да се опита да ги използва като „пета колона“, за да унищожи страната. Според него има руснаци, които са по-свързани със Запада, отколкото Русия, и каза, че руският народ бързо ще може да направи разликата между предатели и патриоти, предаде Дневник.

„Разбира се, че те (Западът) ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на предателите – на тези, които си изкарват парите тук, но живеят там. Живят не в географския смисъл, а в техния смисъл, в техните мисли, с тяхното робско мислене“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

Обръщайки се към министрите на правителството близо три седмици след войната на Русия в Украйна, Путин гневно атакува Запада и онези руснаци, които той каза, че са подбуждали към конфликта.

„Колективният Запад иска да раздели нашето общество… за да предизвика гражданска конфронтация в Русия и да използва петата си колона, за да постигне целта си. И има една цел – унищожаването на Русия“, каза той. Тази цел няма да бъде постигната, допълни Путин.

„Всеки народ, и особено руският, винаги ще може да различи истинските патриоти от мръсниците и предателите и просто да ги изплюе като мушица, която случайно е влетяла в устата им“, продължи той.

„Убеден съм, че това естествено и необходимо самоочистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да посрещнем всяко предизвикателство.

Путин направи коментарите си на правителствено заседание, излъчено по националната телевизия, за да се обсъдят мерките за икономическа подкрепа, след като Западът наложи безпрецедентна вълна от санкции на Русия за нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

Хиляди хора бяха задържани в Русия, докато протестираха срещу войната. Десетки медии бяха закрити, включително днес.