Извънредно от преговорите: Стана ясно какъв ще е неутралният статут на Украйна

В момента се обсъжда австрийски или шведски вариант на демилитаризирана държава в Украйна, може да се разглежда като компромис. Това съобщи пред журналисти в сряда прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от световните информационни агенции.

По-рано помощникът на руския президент Владимир Медински каза, че Киев предлага създаването на австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна. В тази връзка журналисти попитаха дали Кремъл е доволен от този вариант на демилитаризация.

„Този ​​вариант, който наистина се обсъжда в момента и който може да се разглежда като определен компромис“, отговори Песков.

Песков не говори подробно за шведската версия за възможен компромис с Украйна. „Предпочитам да не навлизам в подробности. Още веднъж искам да подчертая, че в контекста на текущите преговори е невъзможно по-нататъшно уточняване на тази тема“, обясни той.

Ситуацията около Украйна може да се подобри с помощта на споразумения в преговорите между Москва и Киев. „Ситуацията около Украйна може да се подобри чрез постигане на споразумения на преговорите между руската и украинската делегации“, каза той.

По-рано Държавният департамент заяви, че САЩ са готови да преговарят с Русия, ако това би било полезно за намаляване на напрежението в ситуацията около Украйна.

Представителят на Руската федерация на преговорите с Украйна Владимир Медински каза, че страните са очертали компромис по някои точки, по-специално по въпроса за „демилитаризацията“, за който настоява Кремъл и даде повече детайли за неутралния статут на Украйна.

„Украйна предлага австрийска, шведска версия на неутрална демилитаризирана държава, но в същото време държава със собствена армия и флот. Нуждаем се от мирна, свободна, независима Украйна, неутрална, нечленка на НАТО, държава, която е наш приятел, съсед“, каза Медински, цитиран от УНИАН.

Този статут предполага неучастие на страните в каквито и да било военни организации и блокове, но в същото време запазването на собствената им армия и флот.

Разликата между „неблоков статут“ и „неутрален“ е, че ако първият е самоопределение на държава, което не изисква международно призната документална консолидация, тогава неутрален статут е международно-правен статут, който някои държави (международни организации ) определят за други.