Обрат в преговорите: Зеленски се отказа от двата западни варианта за неутралитет, предложи украински

Властите в Киев отхвърлиха днес предложенията, оповестени от Русия, да възприеме неутрален статут по подобие на Австрия и Швеция, заявявайки, че преговорите с Москва за прекратяване на военните действия трябва да се фокусират върху “гаранции за сигурността“.

Ген. Конашенков докладва за огромно количество унищожени обекти и техника на украинската армия ВИДЕО

“Украйна сега е в пряко състояние на война с Русия. Следователно, моделът може да бъде само “украински“ и да се основава единствено на правни гаранции за сигурност“, заяви главният преговарящ Михайло Подоляк в коментар, разпространен от канцеларията на президента Владимир Зеленски.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че австрийският или шведският вариант за Украйна като демилитаризирана държава се обсъжда и може да се разглежда като компромисен.

Помощникът на руския президент Владимир Мединский съобщи, че по време на преговорите Киев е предложил в Украйна да се създаде австрийски или шведски вариант на демилитаризирана държава – предложение, което Москва разглежда като „известен компромис“.

припомня, че по-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров първи проговори за подобен вариант с обявяване на неутралитет на Украйна. 

По думите му духът на добронамереност, който „не се е появил веднага, но все пак започва да се проявява, ще надделее и ще позволи споразумение по тази тема“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ