Зеленски обърна палачинката: Украйна няма как да стане член на НАТО, даже се радвам, че…

Президентът Владимир Зеленски коментира, че явно Украйна няма да стане член на НАТО. По думите му Киев вече е разбрал, че политиката на „отворени врати“ на алианса не се отнася до Украйна, предаде агенция УНИАН.

Украинският лидер заяви това по време на онлайн-изявлението си пред заседанието на щаба на британските Обединени експедиционни сили (Joint Expeditionary Force), което се проведе в Лондон под ръководството на британския премиер Борис Джонсън.

„Разбираемо е, Украйна не е член на НАТО и ние разбираме това добре, адекватни сме.

Години наред слушахме за отворените врати, но вече чухме, че няма да влезем там и трябва да признаем това. Радвам се, че нашият народ започва да разбира това и разчита на себе си и нашите партньори, които ни помагат“, заяви президентът.

Той още веднъж призова да бъде закрито небето над територията на Украйна, но призна, че взимането на такова решение е малко вероятно.

„Украйна не претендира за активиране на Член 5-ти от Договора за НАТО. Ние винаги сме казвали, че нашето небе трябва да бъде защитавано както това на Алианса, но разбираме, че винаги има едно „но“. Но какъв ще бъде отговорът на пакта, ако техните членове в Източна Европа вече се обръщат към тях за защита. Ако към тях полетят руски ракети, или, не дай Боже, руски самолети. Русия атакува нашата Лвовска област, ракетен удар на 20 км от границите на НАТО. На териториите на Алианса вече падаха руски дронове“, отбеляза президентът, но пропусна да каже за украинския дрон, който се взриви в Загреб.

Пред заседанието Зеленски сподели виждането си за това как може да бъде спряна руската агресия и войната срещу Украйна и да се създадат нови гаранции за сигурност и човечност.

„Руската военна машина все още може да бъде спряна. Все още могат да бъдат прекратени убийствата. И вие виждате как ние се борим. Но заедно с вас ще бъде по-леко. И, най-важното, да прекратим унищожаването на демокрацията. Да го спрем сега, на наша земя, или те ще дойдат и при вас“, обяви Зеленски.

От страна на висши представители на НАТО и САЩ вече на няколко пъти бяха правени изявления за невъзможността за закриване на небето над Украйна, тъй като това би било обявяване на война от страна на Алианса на Русия.