Лавров със скандални разкрития за смъртоносната заплаха от US биолабораториите в Украйна

Дейността на американските биологични лаборатории е изпълнена със смъртоносна заплаха за огромен брой цивилни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, предават чуждестранни медии, цитирани от Труд.

„Сигурен съм, че световната общност се убеди и ще продължи да бъде убедена в недопустимостта на подобни дейности, които като цяло са изпълнени със смъртоносни заплахи за огромен брой цивилни“, допълни още Лавров.

По думите на министъра, разкритите факти показват колосалните мащаби на нелегитимната дейност на САЩ по разпространението на военните си биологични лаборатории по света.

„Има стотици такива лаборатории, включително почти 30 само в Украйна.

И много от тях са създадени в редица други страни от бившия Съветски съюз точно по периметъра както на руските граници, така и на границите на КНР и други страни. намира тук“, каза Лавров.

Той добави, че Русия ще поиска разглеждане на въпроса за американските биологични лаборатории по Конвенцията за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсинни оръжия и за тяхното унищожаване (BTWC).

„В тази ситуация ние ще поискаме, първо, този проблем да бъде разгледан в контекста на задълженията, които се съдържат за всички страни, които са страни по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия.

Второ, ще работим с удвоени, утроени енергии, за да гарантираме, че американците ще спрат да блокират нашето предложение, направено преди 20 години, относно необходимостта от създаване на специален механизъм съгласно тази конвенция за проверка на всякакви тревожни съобщения, че някъде има лекарства, които могат да се използват за направата на биологични оръжия“, коментира Лавров.

Министърът подчерта, че САЩ са против такъв механизъм, защото той ще осигури прозрачност на всяка биологична дейност: „И точно тази прозрачност американците не искат да видят, защото им е по-удобно да правят всичко под свой контрол, което и сега правят.“

По-рано Игор Кирилов, ръководител на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили, каза, че по време на военна специална операция на територията на Украйна дейността на мрежа от повече от 30 биологични лаборатории, поръчани от Министерството на САЩ на Агенцията за намаляване на заплахите от отбраната бяха открити.