Западните туристи отменят резервациите си за летния сезон в България

Германски туристи анулират пътуванията си до България, планирани за началото на летния сезон, както и такива, които са за септември. Това коментира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА) Димитрина Горанова пред „Телеграф“.

По думите й резервациите буквално са спрели заради военните операции на Русия в Украйна. Причината е, че западните туроператори смятат, че се намираме сравнително близо до конфликта, посочи шефът на асоциацията.

Полша, Унгария, България, Словакия, Словения и други отбелязаха спад на чуждестранните резервации с 30% до 50% след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари според специалиста по тенденциите в пътуванията ForwardKeys, цитирани от международни новинарски сайтове.

Промяна
Общият брой на туристите, които са анулирали почивката си у нас, непрекъснато расте, посочи Горанова. Немските туристи, които е трябвало да дойдат у нас, резервират пътувания до Испания, Хърватия и Средиземноморските страни. Гърците също имат мащабна рекламна кампания, въпреки че са на нашата граница.

След започването на войната в Украйна много чуждестранни туроператори, които работят с България, анулират програмите за целия летен сезон, каза Горанова.

Сезон
Очаква няколко хотела по морето да отворят за Великден в края на април и първите чужди туристи ще дойдат от Великобритания и Ирландия в началото на май. Родният туризъм също така ще разчита на пътувания от съседните държави, като Румъния, Сърбия, Северна Македония, както и посещения от Централна Европа, тоест от Полша и Чехия.

Според Горанова е необходимо страната ни по-активно да предоставя положителна информация за готовността на туризма ни да посреща гости.

През предстоящия туристически сезон у нас ще бъде прекъсната веригата на т.нар. индустриален туризъм за туристи, идващи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и дестинации, които пресичат тези държави. Това коментира за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Притеснения има, вълнения има, но ако гледаме реално, ще имаме сезон, особено месеците юли и август, когато ще бъде натоварено особено по Черноморието.”, допълни той.