Д-р Емилова: Олиото води до инфаркт и инсулт

Кадър д-р Емилова

Истерия за намалено олио пред магазините на популярна хранителна верига, коментарите по темата не стихват. Своето мнение даде и популярната диетоложка д-р Емилова, която е противник на екстрахираните мазнини, а в това число влизат както олиото, така и зехтинът, предаде woman.bg.

„Чета с нарастващо недоумение новините: безкрайните опашки, битките между хора в магазините за бутилки олио. Тази истерия за олио ми носи огромна тъга.

Въпреки, че съм сигурна: на тези опашки няма наши пациенти! Те знаят, че екстрахираните мазнини няма да им донесат нищо добро. Олиото, както и зехтинът, и олиото от царевица и гроздови семки са екстрахирани мазнини – тоест изолирани от цялостната растителна храна: слънчогледово семе, маслини, царевица… В тази екстракция често се използва химия, особено за рафинираното олио.“ – написа на своята страница във Фейсбук д-р Емилова. 

Тя допълни и до какви рискове биха могли да доведат подобен тип мазнини. „Няма да се впускам в подробности как и по какъв начин храната, която пържим или поливаме с мазнина запушва нашите кръвоносни съдове, как мастните отлагания в кръвоносните съдове създават предпоставки за инфаркт и инсулт – мисля, че всеки трябва да знае това. Както и да помни статистиките за смъртността от инфаркт и инсулт, които ние, българите, оглавяваме. Може би тези факти сега трябва да накарат всеки да преосмисли начина си на хранене. Вече има толкова много рецепти за готвене без мазнина, толкова много уреди, толкова много начини да направите храната вкусна без екстрахирани мазнини! Паста от смлени слънчогледови семки, маслинова паста, пресовано авокадо, различни ядкови пасти… Да, скъпи са. Но здравето е още по-скъпо!

Ако не можете без мазнина за салатата, поръсете с оскъдно количество студено пресован зехтин. Но не пържете с него! Можете да опитате да се храните като нас в клиниката – салатата, която ям всеки ден, не съдържа мазнини, нито сол, а е подправена с лимонов сок и пресни ароматни билки. Така се хранят и екипът, и нашите пациенти по програмата “Природосъобразно хранене” – ястия без мазнина и сол, салати без олио и зехтин… И с изненада откриват колко вкусна може да бъде естествената храна. Затова си мисля, че сега е моментът да промените начина си на хранене. Иска ми се да извикам като един служебен премиер в началото на прехода: За Бога, братя, не купувайте олио!“ Диетоложката е на мнение, че никога не е късно човек да промени навиците си за хранене. „И не е вярно, че хората в пенсионна възраст вече не могат да променят хранителните си навици. При нас идват точно такива хора, които след дълги години нездравословно хранене са се сдобили с куп болести, някои обявени за нелечими, например диабет тип две. Като Мария от Карлово, която дойде на 76 г., на инсулин и след лечебното гладуване живя след това до 95 години без инсулин, в добро здраве! Често давам пример на моите лекции и с д-р Бенджамин Спок, автор на прочутата книга за отглеждане на бебетата и малките деца. Когато е на 88 години, д-р Спок започва да страда от здравословни проблеми – задържа течности в белите дробове, развива полиневропатия и неговият лекар го съветва да се подготви с купуване на инвалидна количка. Но д-р Спок решава да промени храненето си, изключва животинските храни и започва да се храни оскъдно само с плодове, зеленчуци и зърнени храни. Само за месец той оздравява и връща енергията си! Още много примери мога да дам, за да подкрепя своето твърдо убеждение: никога не е късно да се промените! Никога не е късно да започнете да се храните разумно, природосъобразно, да си върнете здравето. Това е мярка за интелигентност: там където другите виждат пречки, вие да видите възможности! Бъдете здрави!“