Тити Папазов разплака България с емоционална изповед по БТВ

Снимка: Булфото

„По време на война управляващи и опозиция трябва да бъдат едно, та дори да бъде фалшиво“. Това заяви баскетболният треньор Константин Папазов, който призова за обединение в трудния момент на войната. 

„Когато бяха бомбардировките в Сърбия 1999 г., сръбският народ излезе на моста, за да не бъде бомбардиран мостът.

Смяташ ли, че българският народ би го направил? Виждаме сега за какво разединение става въпрос. Във времето на война ние трябва да спрем! В нашият спорт има „таймаут“. Сега трябва да вземем прекъсване и да забравим всички политически пристарстия. Не от днес, а от 24 февруари България трябваше да бъде единна. Управляващи и опозиция трябва да бъдат едно, та дори да бъде фалшиво. България трябва да бъде един здрав юмрук във времето на войната. Поведението на тези, които водят нацията, трябва да бъде единно“, заяви Папазов в сутрешния блок на БТВ.

Константин Папазов коментира и рестрикциите, наложени на руските спортисти и отбори, след първите военни удари на Русия срещу Украйна. Голяма част от тях бяха изключени от международни надпревари или бяха принудени да свалят знамената, седящи до имената им.

„Опитаха се чрез санкции да принудят Путин да вземе по човешки решения. На фона на войната едва ли някой ще се впечатли, че руските отбори са извадени от Шампионска лига и Лига Европа. Специално в баскетбола, в Евролигата, трите руски отбора са изключително доминиращи и са от първите осем. Това са мерки, които са опит да се ограничи това, което се случва в Русия.

По никакъв начин това не може да стресне Путин. Плащат тези спортисти и отбори. На ЦСКА (Москва) треньорът е кръстник на моето дете. Водих много дълъг разговор с него. Недопустимо е спортът да страда. Но като погледнем по-глобално, има нещо много по-значимо – човешкият живот. И дали ЦСКА (Москва), УНИКС Казан и Зенит (Санкт Петербург) ще останат в Евролигата или не, след години ще бъде забравено. Но тази война – в съвременния свят, в 21-ви век… Аз не мога да си обясня. Господ ни е дал уста! Не може ли двама души да седнат и да се разберат. Да, безспорно това са световни интереси“, каза баскетболният треньор.