Асен Василев посочи две фирми виновни за паниката с горивата

Кадър БТВ 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев посочи изрично две фирми, виновни според него за паниката с бензина преди няколко дни.  „За бензина стана ясно – „Инса ойл“ и „Сакса“ са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това“, каза Василев пред бТВ, предаде novinite.bg.

На забележката на водещата, че все пак те не са направили нещо незаконно, Василев опонира, че всяване на паника, опит за манипулация на пазара и господстващо положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби. В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва проверка.

„Инса ойл“ е собственост на бизнесмена Георги Самуилов от Раковски. Той е сред най-приближените до Делян Пеевски и Бойко Борисов, допреди години бе собственик на футболния Ботев Пловдив, където феновете непрестанно негодуваха срещу лъжите му за строежа на стадион „Христо Ботев“. А „Сакса“ е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Комисията за защита на конкуренцията проверява и скока на олиото, който също се дължал на спекула. „Някои фирми или хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, заяви Василев. Все още не било ясно кои точно са те. Но нещата щели да се успокоят, тъй като суровина за олиото има достатъчно много у нас.

Вицепремиерът каза още, че очаква подобни акции със захарта и брашното. Зад всичко това стояли политически интереси. Той повтори тезата, че при бензина за паниката допринесла и младежката организация на ГЕРБ. Според него е нормално при война да има инфлация в порядъка на 5%-10%. Но всичко, което се вдигало двойно и тройно, било манипулация. Държавата от своя страна се намесвала единствено с пазарни механизми.