От 1 април намаляват с 55 лева заплатите на много българи

Булфото

Много българи ще бъдат недоволни от 1 април.

Хората с високи заплати ще взимат с 55 лв. по-малко на месец заради повишаването на максималния осигурителен доход, ако работодателите не увеличат възнагражденията им. За фермерите и самоосигуряващите се пък нараства минималният осигурителен доход, а всички промени влизат в сила от 1 април, пише „Труд“.

Най-малка промяна има при самоосигуряващите се. От началото на април минималният осигурителен доход за тях нараства от 650 лв. на 710 лв. Общият размер на осигуровките за тези хора, ако са избрали да плащат вноски и за фонд “Общо заболяване и майчинство”, е 31,3%. Вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до повишаване на месечните им вноски за осигуровки с 18,78 лв. и от 203,45 лв. те ще станат 222,23 лв.

Тъй като до края на годината остават девет месеца, през които ще плащат по-високи осигуровки, за цялата 2022 г. ще трябва да дадат 169 лв. повече на хазната. След изтичане на годината самоосигуряващите се трябва да подадат данъчна декларация, и ако имат по-високи доходи от минималния праг, да платят осигуровки върху реално изкараните пари.