Ядреният самолетоносач „Шарл де Гол“ с мисия за защита на България и Румъния

Кадър U.S. Marine Corps

„Шарл де Гол“, единственият ядрен самолетоносач извън американските, който преди десетина дни отплава от Кипър с бойната си група, започна нова мисия на НАТО, включваща въздушни патрули над България, Румъния и черноморските им крайбрежия, съобщи алиансът, предаде Епицентър.

Така в Източното Средиземномория заради напрежението, създадено от руското нападение срещу Украйна, са разположени два ядрени самолетоносача – първият е „Хари Труман“, с който френският е интегриран в момента. 

Според съобщението от Рамщайн мисията „Клемансо 22“ на групата около „Шарл де Гол“ ще продължи до април с новата задача.

В нея различни самолети, сред които и изтребители Rafale M (най-модерният вариант F3R) помагат за подсиленото патрулиране (Air Policing and Vigilance) в румънското и българското небе, особено по черноморското крайбрежие. Освен това се използват и френски военноморски самолети за ранно предупреждение E-2C Hawkeye. 

НАТО има над 130 самолета, които активно защитават съюзническото въздушво пространство с денощни патрули по източните граници на алианса. 

„Шарл де Гол“ остана в централната част на Средиземно море и не навлезе в Егейско море, защото се смята, че в негоима твърде много острови и оживен морски трафик, за да изпълнява той мисията си достатъчно ефективно. 

Изданието Naval News цитира говорител на ВМФ на Франция, според когото всеки ден от борда му излитат 3 бойни патрула от по два самолета Rafale M, което е почти 24-часово присъствие в небето. За това им помагат и летящи цистерни на НАТО за зареждане по време на полет. Към дневния полет на E-2C Hawkeye понякога се включват и два Breguet Atlantique 2 (ATL2) за морско патрулиране, базирани в Кипър.