САЩ: Москва иска и тази страна на Балканите!

Черна гора остава привлекателна цел за Москва, затова Съединените щати и техните евроатлантически партньори трябва да засилят колективните усилия за противодействие на враждебните действия на руския президент Владимир Путин, каза заместник помощникът на държавния секретар на САЩ и специален пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар пред черногорското издание „Виести“, предава БТА.

Той обясни, че същата погрешна идеология кара Кремъл да забавя и предотвратява евроатлантическата интеграция на Балканите. Путин не приема реда, основан на правилата, които управляват света след Втората световна война, според които страните могат да водят собствена външна политика и да създават свои собствени съюзи. Неговата война срещу Украйна е война срещу тези условия, изтъкна Ескобар.

„Същата погрешна идеология е това, което кара Кремъл да забави и да предотврати евроатлантическата интеграция на Балканите“, казва той в отговор на въпроса колко силно е влиянието на Русия в Западните Балкани.  Според него Русия отдавна е дестабилизираща сила и източник на дезинформация в Западните Балкани, например „подкрепяйки опита за преврат в Черна гора през 2016 г. и продължаващите усилия за подхранване на напрежението в Босна и Херцеговина“.

 Черна гора остава привлекателна цел за Москва, каза Ескобар и допълни, че „САЩ заедно с евроатлантическите партньори трябва да засилят колективните  усилия за противодействие на враждебните действия на Путин, особено използването на хибридна война като кибератаки и дезинформация.”

Ескобар припомни, че организациите за медиен мониторинг разкритикуваха руските медии „Раша Тудей“ (RT) и Спутник заради, както се посочва, подвеждащи статии и разпространение на дезинформация. „Черна гора трябва да последва политиката на ЕС и да приложи изцяло санкции срещу RT и Спутник, които разпространяват опасна дезинформация и пропаганда в опит да оправдаят непредизвиканата война на Путин“, каза Ескобар.

Специалният пратеник за Западните Балкани вярва, че конструктивният диалог между политическите участници и гражданското общество е от съществено значение и ще помогне на Черна гора и региона да реализират своите стремежи. „В същото време бих призовал всички в Западните Балкани да държат президента Путин отговорен за решението му да създаде нечовешки страдания на народа на Украйна, много от които имат дълбоки връзки с Русия и много от които също изповядват дълбоко православна вяра.

Докато тази хуманитарна катастрофа се разгръща, с увеличаването на цивилните жертви, трябва да се замислите на какво е способен Путин другаде, включително и в Западните Балкани“, каза Ескобар като коментар за резолюцията, приета от Европейския парламент миналата седмица. В Резолюцията на ЕП се изразява и загриженост заради опита на Православната църква в страни като Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина да популяризира Русия като защитник на традиционните семейни ценности и да укрепва отношенията между държавата и църквата.