Официално: Крим и Донбас вече са свързани по суша, близо 4000 военни обекта на Украйна са поразени ВИДЕО

Благодарение на сухопътния коридор, организиран като част от специална операция, беше възможно да се установи сухопътна връзка между Крим и Донбас. Това съобщи постоянният представител на Република Крим при руския президент и заместник министър-председател на кримското правителство Георгий Мурадов.

„Тези две територии сега са свързани със сухопътен коридор през територията на Украйна. Магистралата от Крим до Мариупол е под контрол “, обясни той.

Той добави още, че докато се водят битки с украинските националисти, магистралата може да се превърне в помощ за доставката на хуманитарни товари за населението на освободените райони на Донецката народна република.

„Може да се окаже важна магистрала за Крим, която свързва полуострова с Мариупол, металургичния център на Азовския регион, както и индустриалния район на Донбас “, подчерта Мурадов.

Той припомни също, че в съветско време благодарение на този маршрут се е осигурявал транспорт на домакински стоки от Евпатория през Мариупол до Донецк. Както обясни вицепремиерът на правителството на Крим, днес вече е необходимо да се мисли за сътрудничество в транспортирането на стоки през морските пристанища на Крим и ключовите пристанища на Азовско море.

През 2014 г. Русия анексира Крим, но снабдяването на населението там, включително и с питейна вода, е изключително трудно и скъпо.
От началото на специалната операция за защита на Донбас бяха изведени от строя 3920 военни инфраструктурни съоръжения на Украйна. Това съобщи тази сутрин официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор на Русия Игор Конашенков. 

Отбелязва се, че през изминалото денонощие са били поразени 187 обекта на въоръжените сили на Украйна, включително два командни пункта, система за противовъздушна отбрана „Бук-М1“, две реактивни системи за залпов огън, два склада за боеприпаси и друга военна инфраструктура. Също през нощта на 14 март авиацията и противовъздушната отбрана са свалили четири украински дрона. 

„Частите на руските въоръжени сили, продължавайки настъплението, достигнаха до линията Водяное, Сладкое, Степное, Тарамчук и Славное. Придвижването напред за за един ден беше 11 километра “, се казва в доклада. 

Както добавиха от ведомството, групата войски на ЛНР, която преди това е блокирала Северодонецк, сега се бие с националисти в североизточните покрайнини на града. 
По-рано Министерството на отбраната публикува кадри от унищожаването на склада с боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна. Атаката е извършена от щурмови самолети на руските въоръжени сили.

Припомняме, че на 24 февруари 2022 г. Русия започна военна специална операция за защита на Донбас и неговите жители. Руският президент Владимир Путин нарече основната си цел „защитата на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години“. Затова основната задача на спецоперацията е „демилитаризация и денацификация на Украйна“. В същото време международната общност реагира остро, наричайки операцията война и налагайки безпрецедентни икономически санкции на Русия.