Установиха откъде в Украйна е излетял 6-тонният боен дрон, който се взриви в Загреб

Според първите резултати от разследването самолетът, който се разби в Загреб в четвъртък вечерта, е собственост на украинската армия и е стигнал до хърватската столица заради грешка в навигацията, пише хърватският портал 24sata.hr.

Украйна още мълчи за експлодиралия в Загреб дрон, но ето какво призна Румъния

Според хърватските медии ТУ-141 принадлежи на украинската армия. Това е самолет, който тежи повече от шест тона и е дълъг повече от 14 метра. Размахът на крилете му е около четири метра.

Според първите резултати от разследването самолетът е излетял от летище Виница в западната част на Украйна от мобилна пускова установка, на около 100 километра югоизточно от района, контролиран от правителствените сили.

По-рано румънските и унгарските власти също обявиха, че самолетът е влязъл в тяхното въздушно пространство. Румънските власти казаха, че самолетът е бил във въздушното им пространство само три минути, поради което не са имали време да реагират и че е дошъл от Украйна и е продължил към Унгария. 
От източници, близки до разследването, хърватският портал 24sata посочва, че самолетът е бил засечен от румънски радар малко след като е напуснал летището. 

Около полунощ вчера самолетът се разби в Загреб, близо до общежитието „Степан Радич“. Според първите резултати от разследването той е попаднал в хърватската столица поради грешка в навигационната система, която според наличните данни е произведена през 1981 или 1982 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ