Meteo Balkans: Кучи студ ще ни мъчи сутринта, а после…

През нощта срещу неделя облачността от север отново се увеличи и до сутрина обхвана цялата страна. Слаби валежи от сняг очакваме днес главно в Стара планина и Предбалкана. Ще продължи да духа слаб северен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Това гласи прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“) за неделния ден.

Очакваните минимални температури в страната ще са между минус 7°С до минус 2°С, като традиционно по-ниски ще се задържат планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и Южна България – до минус 8-12°С. 

През деня очакваме подобрение на времето. Облачността в страната ще е променлива. След обяд разкъсвания и намаления на облачността очакваме главно над Западна и Централна България.

Максималните температури в страната слабо ще се повишат и ще са между  4° до 8°С. Малко по-високи ще са те в Северозападна и Югозападна България – до 9-10 °С.

В планините ще е предимно облачно, със слаби валежи от сняг в масивите в Южна и Централна България. След обяд облачността над Рило-Родопски масив ще се разкисва. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 9°.

Времето по Черноморието ще е с променлива и по-често значителна облачност. Следобед от запад тя ще започне да се разкъсва. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 4°-7°С.

Времето в София – След полунощ облачността от север ще се увеличи. До обяд времето в столицата ще е с променлива облачност, но валежи не очакват. Следобед облачността временно ще се разкъса до слънчево, но ще остане студено. Очакваните минимални температури ще са около минус 10°С, а максималните – до едва 4°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 80-110µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

На Балканите – над централните и източните райони на полуострова облачността ще е предимно значителна. Слаби валежи от сняг очакваме  главно в планинските райони. Предимно слънчево ще се задържи  в западната част на Балканите. През следващите 48 часа температурите на полуострова постепенно ще се повишават.