Лъснаха плановете на Путин за Херсон! Ще прави тук…

„Руските нашественици в Украйна искат да създадат т. нар. „Херсонска народна република“ (ХНР)“, това твърди украинският депутат Сергей Хлан в пост в личния си фейсбук профил.

По думите му „руските окупатори подготвят референдум за създаването на ХНР“.

Според него руски представители се обаждали на депутатите от Херсонския областен съвет и питат дали са готови да им сътрудничат.

„Обръщам се към всички депутати от Херсонския областен съвет. Уважаеми колеги, сигурен съм, че разбирате последствията от вашето решение

Създаването на ХНР ще превърне нашия регион в безнадеждна дупка без живот и бъдеще. 

Не им давайте нито една гласувайте! Не им давайте никаква възможност да легитимират ХНР. 

Цялата държава ще ви гледа и не може да има оправдание за сътрудничество с окупаторите. Не вярвам да сте по-зле от обикновените мариуполци, черниговци или пък хората в Харков, Суми и Гостомел, които търпят нечовешки страдания от две седмици, но не се предават. 

Влезте в историята на Украйна не като предатели, които не са нужни на никого, а наистина като граждани, чиито имена ще бъдат запомнени от следващия поколения“, призова Хлан.

Очевидно страстите около Херсон тепърва ще се разгарят и в Киев има от какво да треперят, защото според други информации именно централната власт там подстрекава местната града към всякакви провокации. 

Кметът на Херсон провежда подривни действия срещу собствените си граждани. Това съобщава Семьон Пегов, руски военен кореспондент и автор на независимия проект WarGonzo, говори за ситуацията в града позовавайки се на източници в администрацията.

„В Херсон се разви странна ситуация. От една страна, градът се контролира от руски военни, а от друга страна, украинският кмет Игор Колихаев, щедро оставен на поста му, провежда подривни действия срещу руските войски и населението на Херсон.

Въпреки постигнатите с него споразумения Игор Колихаев саботира разпределението на руската хуманитарна помощ. В града назрява хуманитарна катастрофа, а по-голямата част от жителите не знаят времето и мястото на раздаване на храна и стоки от първа необходимост.

Освен това чрез контролирани от кмета бизнесмени умишлено се ограничава продажбата на храни, за да се създадат протестни настроения сред жителите на града.

Под патронажа на Игор Колихаев провокаторите организират митинги, чиято цел е да се противопостави местното население на руските войски. Работи се по дестабилизиране на обстановката в града. В целия град електронни билбордове рекламират въоръжените сили на Украйна, а телеграмният канал на градския съвет на Херсон насърчава гражданите да работят с украинските специални служби.

Както съобщават източници от градската администрация, с подкрепата на кмета в Херсон проникват въоръжени националистически банди. Планират се не само нападения срещу руски военнослужещи, но и убийства на цивилни, за да се обвини Русия за това.

В същото време трябва да се отбележи, че местната полиция е готова да си сътрудничи с руските правоохранителни органи за възстановяване на реда и предотвратяване на провокации, но много полицаи се страхуват от преследване от украинските националистически сили.

Очевидно не напразно президентът на Украйна Зеленски наскоро награди Игор Колихаев с украинския орден за храброст от 3-та степен. Не е ли време обаче да се организират предсрочни избори, коментира в заключение, Семьон Пегов.

Редом с това Зеленски призова украинските области, в това число и Херсон, да не повтарят опита на Доецк и Луганск.

Окупаторите на територията на Херсонска област се опитват да повторят тъжния опит от създаването на псевдорепублики. Те шантажират местните лидери, упражняват натиск над депутатите и търсят някого, когото да подкупят“, заяви Зеленски. 

Той съобщи, че членове на общинския съвет на Херсон са отхвърлили планове за нова „псевдорепублика“.

Украйна ще устои на този тест. Ние имаме нужда от време и сила, за да разбием военната машина, която навлезе в нашата земя“, заяви Зеленски.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ