Сутрешна сводка: Пробит е сухопътен коридор от Русия до Крим, Волноваха вече „не съществува“ ВИДЕО

Украинските войски са обстрелваха от танк и РСЗО „Град“ болница с пациенти по време на отстъплението от Волноваха.

Преди това те са стреляли по бойците на ДНР от гранатомети и танкове от сградата и двора на тази болница, криейки се зад пациенти, включително и родилки, използвайки ги като жив щит, а когато си тръгнаха, минираха сградите. Това разказа  персоналът на болницата в освободения, но почти напълно разрушен 100-хиляден град. 

Украинското разузнаване от своя страна разпространи актуална информация за обстрела на конвой от жени и деца от село Победа (Баришевски район, Киевска област) при опит за евакуация.

Това се казва в съобщение на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в социалната мрежа Facebook.

„След изясняване на обстоятелствата около трагедията се оказа, че хората са се опитали сами да избягат от нашествениците, така че са започнали да се евакуират без договорения от страните „зелен коридор“. А това е много опасно, тъй като окупационните части унищожават цивилни без милост. Има много примери за подобни военни престъпления през тези 16 дни на война“, се казва в съобщението.

Призоваваме всички граждани, които са в опасност, да следват официалната информация относно маршрутите за евакуация и да използват само безопасни маршрути“, казаха от разузнаването.
 
 


Както УНИАН съобщи по-рано, на 12 март руски войници стреляха по конвой от жени и деца в района на Киев: седем загинали, едно от които дете.

През нощта стана ясно също, че украинските военни са унищожили два руски хеликоптера, два бойни самолета и два дрона.

Това съобщи командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

„Противовъздушната им отбрана днес губи позиции: два руски хеликоптера Ка-52, един Су-34, един неидентифициран изтребител (вероятно Су-30СМ или Су-34), два безпилотни летателни апарата. които изискват изясняване и потвърждение“, се казва в изявлението.

В същото време бяха нанесени мощни ракетни удари срещу няколко военни обекта на украинските военновъздушни сили.

И така, три крилати ракети на руските военни бяха прихванати от ПВО, но повечето от тях поразиха целите си, причинявайки щети на военната и цивилната инфраструктура. Особено пострадало е военното летище във Василков в Киевска област.

Сухопътният коридор към Крим обаче е преминал под контрола на ДНР и Руската федерация. Това съобщи известният военен кореспондент Семьон Пегов. 

Ужасът в Мариупол продължава – украинските защитници се крият в апартаменти с гранатомети и противотанкови системи, пишат тази нощ и украински, и руски медии.
Градът все още не е превзет, но според много експерти скоро ще падне. 

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, твърди агенция „Укринформ“, въпреки че преди ден се появи информация, че нацгвардията на Украйна се кани да атакува светото място, за да бъде после прехвърлена вината на руските войски. 

„Окупаторите обстрелваха Светогорската лавра в Донецка област“, се казва в съобщение на украинската гранична служба.

Въздушната атака е предприета на 12 март около 23:05 ч. Освен монасите, там е имало и бежанци.“Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и загиналите изпод отломките“, съобщи шефът на местния офис на обществената организация „Стоп на корупцията“ Владимир Рибалкин.

По-късно монахът от лаврата Тихон Скрипченко поясни, че „Слава Богу, всички са живи, но има ранени, а децата са изплашени“.

Волноваха като град всъщност не съществува, инфраструктурата му е напълно разрушена.

Това съобщи началникът на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко, предаде Укринформ.

„Преди войната на 24 февруари районът на Волноваха имаше повече от 100 хиляди души. Разбира се, повечето от тях вече са евакуирани … затова говоря за това, че Волноваха с нейната инфраструктура като град вече не е съществува“, каза той.

Рано сутринта в района на Попасная Луганск руските нашественици използвали фосфорни боеприпаси.

Това съобщи в социалната мрежа Facebook Алексей Билошицки, първи заместник-началник на Патрулната полиция на Украйна.

Той отбеляза, че фосфорните боеприпаси водят до опустошителни и разрушителни последици.

„Това е, което нацистите наричат ​​“Брененде Цвибел“. Това пускат сега в нашите градове. Невероятно страдание и пожари“, подчерта Белошицки.

Превод

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ