Ако ви звънят от тези номера – не вдигайте за нищо на света!

Телефонните измамници стават все по-изобретателни и високотехнологични. И не е чак толкова трудно да станеш тяхна „жертва“ – достатъчен е миг невнимание и после съжалявате с месеци. 

За нов вид телефонна измама стана ясно тези дни:

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони – търси ви непознат номер от държава с неизвестен код.

Внимавайте особено с номера, започващи с +248 и +256 – не вдигайте и не връщайте обаждането, защото сметката ви може да набъбне с 200-300 лв.

Между 5 и 8 март България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-вече от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър. При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7-8 лв., които се начисляват директно със самото отговаряне на позвъняването. 

Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат откъде ги търсят. Дори и да не получат отговор или връщане на обаждането, мошениците може да изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смартфонът попада в платен трафик и месечната сметка на собственика му ще порасне застрашително. 

През 2020 г. наши мобилни оператори са засекли тези измами с кодове от Мали, а в началото 2021 г. – от Малдивските острови. Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, коментират експерти.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират. Въпреки това те съветват и абонатите си да внимават – да не отговарят и да не връщат обаждания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали.