Зеленски заговори за амоняк, фосфор, US биолабораториите и дехимизицията на Украйна ВИДЕО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на твърденията на Русия, че Украйна разработва химически или биологични оръжия на своя територия с помощта на САЩ.

Руското МО с още разкрития за експерименти с преноса на патогени от диви птици в биолабораториите в Украйна ВИДЕО

В поредното си видеообръщение тази нощ Зеленски съобщи, че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната. По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи – стотици тонове продукти и медикаменти. 

Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“, каза той.

И в България е имало лаборатории с опасни патогени, разкри Георги Панайотов ВИДЕО

„Какви са тези твърдения за подготовка на химически атаки?“ попита Зеленски. „Решихте ли да извършите „дехимизация“ на Украйна? Какво ще използвате? Амоняк? Фосфор? Какво друго сте ни подготвили? Няма химикали или други оръжия за масово унищожение на моята земя“, обърна се Зеленски към Русия.

Той също така предупреди, че Русия ще получи в отговор „най-тежките санкции“, ако използва такива оръжия срещу Украйна.

Коментарите му повтарят казаното от САЩ по-рано: че твърденията на Русия, че Украйна е домакин на американски лаборатории за биологични оръжие, са „фалшив претекст“, целящ да оправдае евентуална употреба от Русия на такива оръжия.

ООН ще проведе извънредно заседание в петък по искане на Русия, за да обсъди тези твърдения.