Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

снимка Булфото, архив

Нидерландия ще пази българското небе. Това решение бе взето снощи от нашето правителство.

„От 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи“, гласи решението на МС, предаде Нова тв.

„В периода от 1 април до 31 май 2022 г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав два самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS)“, се казва още в документа.

Съвместните действия ще се извършват при няколко условия. Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия по т. 2 се изпълняват по плановете и процедурите на NATINAMDS съгласно приложимите документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.Всяка една от страните поема разходите за собствените сили и средства.

Възлага на министъра на отбраната да предприеме необходимите действия за подготовката и подписването на необходимите документи и да организира дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство.